«PORTRAITS OF SPAIN»

És una xicoteta fantasia que recull part de les arrels musicals pròpies d'este país. L'obra es pot dividir estructuralment en quatre seccions que apareixen sense cap interrupció i que intenten crear diferents atmosferes del folklore espanyol. Podem escoltar el típic moviment de seguidilles amb què comença l'obra de gest brillant i ritme contagiós. Posteriorment, apareix un "romance andaluz", de caràcter més assossegat i melodia exòtica. Este romanç s'estructura en A-B-A', on B és una secció contrastant (allegroenergico) i A' una repetició de la primera part amb una codetta de transició al fandango posterior.

El "fandango", sense cap dubte, és un dels aires/tempos més característics de la música espanyola. Escrit en 3/8 i amb un allegretto scherzando com a indicació metronòmica inclou, per descomptat, el color d'un instrument tan nostre com les castanyoles. Per a acabar, no podia faltar la "copla" procedent de la zona mediterrània. Després d'uns acords brillants dels metalls que recorden les crides dels clarins, apareixerà un ritme senzill de tabal. La trompeta és l'encarregada de presentar el tema, que anirà apareixent in crescendo amb diferents instrumentacions fins a arribar al punt culminant. Per acabar, apareix una reexposició del temps de seguidilles i una breu coda final. Esta obra està completament construïda dins d'un llenguatge tonal adaptat als instruments de vent i amb l'escala frígia com a principal element generador entre altres disposicions harmòniques molt tradicionals en el folklore espanyol.

Este treball de Teo Aparicio és una de les obres de repertori espanyol per a banda més interpretades en el món. Va ser estrenada i gravada per la Rundfunk Blasorchester de Leipzig el 2004. El 2010, es va incloure al disc "Portraits of Spain" (Best Selections for concert band) de la prestigiosa editorial Beriato (actualment, Hal Leonard).