SECCIÓ PRIMERA - Divendres 2 de juliol
Palau de la Música 17:30 h

Obra Obligada: “La Noche de Brahma” de Jesús Santandreu i Gregori

Sociedad Protectora Musical “La Lira” de Alfarp (Valencia)
Director: Juan Iznardo Colom
Pasodoble: “Traner” de Rafael Talens Pelló
Obra Lliure: “Els Pecats Capitals” (1.- Avaricia. Envidia. 2.- Pereza. Lujuria. 3.- Soberbia. Gula. Ira) de Ferrer Ferran

Unión Musical de Valladares (Vigo)
Director: José Iglesias Ramilo
Pasodoble: “Magdalena 1990” de Francisco Signes
Obra Lliure: “Dance Movements” de Philip Sparke

Agrupación Musical “Sauces” de Cartagena (Murcia)
Director: Jaime Belda Cantavella
Pasodoble: “Tercio de Quites” de Rafael Talens Pelló
Obra Lliure: “Extreme Make-Over” de Johan de Meij

Banda Sinfónica Municipal de Albacete - (Banda Invitada)
Director: Fernando Bonete Piqueras
Programa:
“III Centenario” de Fernando Bonete. Pasodoble conmemorativo de la Feria de Albacete (1710-2010)
“Sansón y Dalila” (Danza bacanal Op. 4) de Camille Saint-Saëns (Arr: F. Bonete)
“Diálogos” (Rapsodia sinfónica) de Fernando Bonete
“Rapsódia Lírica Española” de Fernando Bonete
1. La Revoltosa
2. La Tempranica
3. Pan y Toros
4. La Corte de Faraón
5. La Dolores
6. El Barberillo de Lavapiés
7. La Gran Vía
8. El Baile de Luis Alonso
9. La Boda de Luis Alonso
“Un Americano en París” de George Gershwin (Arr: N. Iwai)

Sociedad Protectora Musical “La Lira” de Alfarp (Valencia)

Sociedad Protectora Musical “La Lira” de Alfarp

HISTORIAL DE LA BANDA

Va ser fundada l'any 1880, durant este temps va aconseguir diversos premis com són ara: un primer premi a Benifaió (1944), un segon premi en mateixa ciutat al 1945, i un segon premi a Quesa (1957), i va ser dirigida per Pascual García i José Simón.

Al 1972, es va fer càrrec de la direcció de la banda Manuel Tomás Boix i va tornar a ressorgir la societat amb destacades actuacions en els concursos convocats per la Diputació de València, de manera que va obtindre un segon premi a Xiva (1974), al 1976 a Sueca i al 1978 a Paiporta.

L'any 1988, es fa càrrec de la direcció de la banda Francisco Pons Sáez. Davall la direcció d'este, realitzen destacades actuacions i obtenen diversos premis com són ara: un primer premi en la secció segona a Leganés (Madrid 1992), un segon premi en la secció tercera al Certamen Internacional de Bandes de Música de València, (1994), un tercer premi en la secció segona al Certamen de la Diputació de València, (1996), un primer premi en la secció segona al Certamen de la Diputació de València, (2000), un segon premi en la secció primera al Certamen de Música de Leganés (Madrid 2000), un segon premi al Certamen de Bandes de Música de la Comunitat Valenciana realitzat a Xest, (2000), un segon premi en la secció segona al Certamen Internacional de Bandes de Música de València (2001), un primer premi i menció d'honor en segona secció al Certamen de la Diputació de València (2004); un primer premi al Certamen Vila d'Alginet (2004) i un segon premi al Certamen de Bandes de la Comunitat Valenciana, realizat a Xest (2004). Al 2005 es fa càrrec de la direcció de la banda Juan Iznado Colom, davall esta direcció es realitza una gravació per a RTVV, PUNT 2, en el programa Bandalia. Així mateix, ha obtingut un primer premi i menció d'honor en la primera secció al Certamen de la Diputació de València realitzat a l'abril de 2007 i un primer premi i menció d'honor al Certamen de la Comunitat Valenciana realitzat a Xest al 2007.

BIOGRAFiA DEL DIRECTOR

JUAN IZNARDO COLOM

Va nàixer l'any 1961 a Cullera (València), on va iniciar la seua vida musical en la Societat Musical Santa Cecília. Va cursar els seus estudis musicals al Conservatori Superior de Música de València del que és titulat superior en l'especialitat de fagot amb les màximes qualificacions des de 1981. Ha treballat amb professors del prestigi de José Enguídanos, Eduardo Cifre, José Ferriz, Amando Blanquer,...

Posteriorment va ampliar els seus coneixements amb mestres de la talla de Vicente Merenciano, Eric Hollis, John Whitfield, Ovidio Danzi, D. Damiano. Ha realitzat cursos de direcció d'orquestra amb Luis Sanjaime, Francisco Cabrelles, Pablo Sánchez Torrella i Luis Blanes.

Ha sigut membre fundador de l'Orquestra del Conservatori de València, solista de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, solista de l'Orquestra Ciutat de Valladolid, professor de la Banda Simfònica Municipal de Madrid, professor numerari del Conservatori Superior d'Alacant, del Real Conservatori Superior de Música de Madrid i col·laborador de les Orquestres Simfònica de RTVE i Nacional d'Espanya, així com component de diversos conjunts de cambra.

Ha sigut director de la Societat Musical La Alianza de Mutxamel, de l'Orquestra del Conservatori Superior de Música "Òscar Esplà" d'Alacant, de la Societat Musical La Nova de Xativa, de la Societat Musical Banyerense de Banyeres de Mariola.

En l'actualitat és catedràtic i cap d'estudis del Conservatori Superior de Música "Joaquín Rodrigo" de València.

Posseïx el diploma d'Estudis Avançats del Programa de Doctorat en Música de la Universitat Politècnica de València, on realitza la tesi doctoral. És professor ponent en cursos de formació de professors convocats per la Conselleria d'Educació de Valenciana, la Federació de Societats Musicals, Junta d'Extremadura i algunes organitzacions sindicals. Recentment ha gravat el cd "El barroc musical a Catarroja".

En l'actualitat és director de la Banda Societat Protectora Musical la Lira d'Alfarb des de l'any 2005, on ha obtingut els premis següents: primer premi i menció d'honor en el XXXI Certamen Provincial Diputació de València al 2007 i un primer premi al Certamen de Bandes de Música de la Comunitat Valenciana del mateix any.
Unión Musical de Valladares (Vigo)

Unión Musical de Valladares

HISTORIAL DE LA BANDA

La Banda de Música Unión Musical de Valladares va ser fundada l'any 1902 per un grup d'aficionats, que a poc a poc la van anar impulsant i renovant, sense deixar que en cap moment arribara a extingir-se.

L'activitat sociocultural de la població gira al voltant del Centre Veïnal i Cultural de Valladares, al qual estan situades totes les activitats culturals, esportives i veïnals de la parròquia, encara que algunes d'elles amb autonomia pròpia. És el cas de la banda Unió Musical de Valladares, per ser l'entitat més antiga.

L'activitat de la banda de música s'inicia en la seua escola amb un planter de professors de grau mitjà i superior en dotze especialitats. Actualment té més de cent alumnes, els més avantatjats dels quals formen l'Agrupació Musical de l'Escola de Música de Valladares, que aporta cada any a la Unió Musical de Valladares entre deu i quinze nous músics.

La Unió Musical de Valladares compta entre els seus components amb músics professionals, procedents de la seua Escola de Música, directors en altres bandes populars, professors als Conservatoris de Vigo i Lugo, músics en bandes com ara la Municipal de Lugo, Esuela Naval de Marín, Municipal de Santiago, Municipal d'Ourense, etc., alumnes a l'Escola d'Alts Estudis Musicals de Galícia, alumnes a l'Escola de l'Orquestra Simfònica de Galícia, ….

L'activitat de la Banda es definix anualment en un programa de concerts dedicats als Amics de la Música, programa de concerts amb l'Ajuntament de Vigo, programa de concerts concertats amb l'Diputació Provincial de Pontevedra, participació en diversos festivals de bandes de música que tenen lloc a la nostra comunitat autònoma, participació en festes i romeries típiques de Galícia, Concert anual de Nadal al Teatre Centre Cultural Caixanova, acompanyant els cors del Real Club Nàutic de Vigo i del Centre Veïnal i Cultural de Valladares.

Esta agrupació compta ja amb cinc edicions discogràfiques en cd i casset.

Ha participat en els últims anys en diversos certàmens de bandes, en els quals ha obtingut destacats premis:

Primer premi Certamen de Bandes de Música de Galícia, 1985
Primer premi Certamen de Bandes de Música de Galícia, 1986
Primer premi Certamen de Bandes de Música de Galícia, 1991
Segon premi Certamen de Bandes de Música de Galícia, 1996
Segon premi secció segona Certamen de Bandes de Música "Ciutat de València", 1997
Segon premi Certamen de Bandes de Música "Vila d'Altea", 2000
Primer premi Certamen Provincial de Bandes de Música, 2004

BIOGRAFIA DEL DIRECTOR

JOSE IGLESIAS RAMILO

És natural i veí de Valladares,Vigo. Membre d'una família molt vinculada a la música, ja que el seu pare i la majoria dels seus germans són també components de la Banda que dirigix ell mateix.

Va iniciar els seus estudis musicals als deu anys a l'Escola de Música de la Unió Musical de Valladares. Als onze anys ja forma part de la banda tocant el clarinet davall la batuta del professor Alfonso Méndez, el qual anys després, el 1971, el va proposar com a successor en la direcció de la banda.

Així des de 1971, quan comptava tan sols 14 anys, és el director de la Unió Musical de Valladares.

Va cursar els seus estudis als Conservatoris de Vigo, la Corunya i Madrid, per oposició aconseguix al 1978 una plaça de suboficial músic de l'Exèrcit de Terra, tocant l'oboé, plaça a la qual va renunciar l'any 1985 per a dedicar-se plenament a la Direcció de la Unió Musical de Valladares i a la Escola de Música de Valladares, i la direcció de la coral polifònica del Centre Cultural de Valladares. Acudix a cursos de direcció amb mestres de gran prestigi com ara l'holandés Jan Cover, entre altres

Se li atribuïx el ressorgiment de la banda, que davall la seua direcció va obtindre els majors èxits de la seua història, i al 1996, amb motiu de complir-se els 25 anys al capdavant d'esta, el Centre Cultural i la Unió Musical de Valladares van organitzar un acte d'homenatge al seu director.

Ha escrit nombroses composicions.

En els anys 1994/1995 el titular de Cultura de l'Ajuntament de Vigo, Francisco Santomé li encarrega la formació d'una banda simfònica, amb músics seleccionats entre les bandes de la comarca, per a oferir amb gran èxit diversos concerts, per la qual cosa és condecorat amb la Insígnia d'Or de l'Ajuntament de Vigo.

Premi a la seua labor musical a Valladares, L'any 1998, la corporació municipal de Vigo, a proposta de l'alcalde, Manuel Pèrez Alvarez, li va concedir el premi a la seua labor musical a Valladares i el va nomenar vigués distingit.
Agrupación Musical “Sauces” de Cartagena (Murcia)

Agrupación Musical “Sauces” de Cartagena

HISTORIAL DE LA BANDA

L'any 1982 es va crear l'"'Escola de Música a l'Associació de Veïns Sauces de Cartagena. Al 1984 es va inscriure la banda en la Federació Regional, l'any 1992 es va enquadrar entre les bandes de primera categoria de la Regió de Múrcia i l'any 2001 va ser declarada de categoria especial.

Des de 1987 forma part de la Campanya de Difusió de la Música promoguda per la Conselleria de Cultura de la CARM. De les seues aules han sorgit molts músics que exercixen professionalment a diferents llocs d'Espanya i de l'estranger, com a resultat de la bona qualitat d'ensenyança de què gaudix la seua escola.

Destaquen les seues actuacions regionals i nacionals, de les quals són significatives les realitzades l'any 2000 al Festival Estatal de Bandes de Toledo, on va ser designada per a representar la Regió de Múrcia.

En el seu currículum destaquen els tres primers premis nacionals de bandes de música "Ciutat de Múrcia" dels anys 1997 (segona secció), 1999 i 2004 (primera).

Primer premi del Certamen Nacional de Bandes de Música Campo de Criptana (Ciudad Real) l'any 2001. Primer premi i menció d'honor al Certamen Internacional de Bandes Ciutat de València any 2002 en primera categoria. Primer premi al Certamen Nacional de Bandes Villa de Leganés en categoria especial, any 2002. Primer premi al Certamen Internacional Villa de Aranda, a Aranda del Duero (Burgos), any 2002. Segon premi Certamen Internacional Vila d'Altea, any 2003.

Ha sigut guardonada a nivell local amb el Premi de Cultura 1999. Ha gravat tres CD, com ara Cartagena musa del pasodoble", amb peces universals compostes a Cartagena. Ha realitzat diverses gravacions de ràdio i televisió.

Els seus directors han sigut José Lillo Tormo i en l'actualitat Jaime Belda Cantavella.

BIOGRAFIA DEL DIRECTOR

JAIME BELDA CANTAVELLA

Va nàixer a la Font de la Figuera (València) i va iniciar la seua preparació artística a la Societat Musical" la Lira Fontiguerense" per a finalitzar amb les més altes qualificacions els seus estudis de saxòfon, piano, contrapunt, fuga, composició i direcció d'orquestra al Real Conservatori de Música de Madrid, que els va perfeccionar més tard a França i Alemanya.

De la seua etapa de saxofonista cal assenyalar el seu pas per l'Agrupació d'Infanteria de Marina de Madrid, així com la seua participació com a solista amb l'Orquestra de Cambra Bohuslav Martinu i Orquestra Nacional d'Espanya.

Com a director de bandes de música va estar al capdavant de la Banda d'Infanteria de Marina del Tercio de Levante de Cartagena, "La Lira Fontiguerense", Banda Primitiva de Llíria, Agrupació Musical "Sauces" de Cartagena i Unió Musical Torrevejense de Torrevella, i tambés ha pres part en la preparació i direcció de la Banda de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

La seua activitat com a director d'orquestra s'ha centrat fonamentalment en l'Orquestra de Jóvens de la Regió de Múrcia la qual ha dirigit durant quasi quinze anys en importants esdeveniments celebrats a Espanya, i a diversos països europeus.

És director-fundador de l'Orquestra Simfònica del Teatre Chapi de Villena (Alacant) i ha dirigit l'Orquestra de Cambra de la Regió de Múrcia, Orquestra Simfònica de Múrcia i Orquestra Simfònica Estatal de la Ràdio Televisió de Bielorússia a les Trobades Europees del X Festival de Primavera de Minsk.

La seua labor li ha suposat figurar en el llibre Los grandes directores de orquesta de Hans-Klaus Jungheinrich (Aliança Ed., 1991).

Actualment compagina la direcció de la Banda de Música Unió Musical Torrevejense de Torrevella, i la Banda de Música de l'Agrupació Musical "Sauces" de Cartagena, al capdavant de les quals ha aconseguit importants èxits i premis.
Banda Sinfónica Municipal de Albacete

Banda Sinfónica Municipal de Albacete

HISTORIAL DE LA BANDA

La Banda Simfònica Municipal d'Albacete es va constituir com a entitat amb caràcter municipal el 16 de març de 1859.

Des de la seua fundació, Salvador Saldaña, José García, Ramón Ruiz, Isidoro Hermoso, Justo Sánchez, Juan Marcos, Daniel Prat, Enrique Sos, Manuel López Varela, José Sagí­Barba, Néstor Martínez, Daniel Martín, i Crescencio Díaz, han sigut els seus directors titulars.

Al 1999, se'n va fer càrrec Fernando Bonete Piqueras, i durant la seua direcció s'han aconseguit transcendentals millores, tant en els aspectes laborals com artístics, de manera que s'ha professionalitzat completament la Banda Simfònica Municipal.

En la present etapa destaquen diversos cicles de concerts anuals com són ara els de tardor i hivern, oferits a l'Auditori Municipal d'Albacete, amb la participació de rellevants directors invitats; i els d'estiu; amb més de 42.000 persones que han seguit les dites temporades, amb un total de 82 actuacions a l'any. Menció destacada mereix el programa didàctic anual denominat "Toca la Banda",destinat als més jóvens en un nombre superior als 5.000 xiquets a l'any; així com els "Concerts en Família", i gales líriques.

La Banda Simfònica Municipal ha gravat el Disc Compacte Albacete en su Música, així com la producció titulada Pasodobles de siempre. També ha participat en el doble CD editat pel segell RTVE-música titulat Bandas de España. Les últimes produccions són Zarzuela: una popular i amena mostra dels millors títols del nostre gènere líric amb noves instrumentacions; Diálogos, que arreplega composicions dedicades a Albacete compostes per Fernando Bonete; i Toca la Banda, CD dedicat al nostre públic infantil i juvenil.

Entre les seues eixides fora de la ciutat, destaquen la mencionada a València, la participació en el Festival de Tardor Ciutat de Jaén i en el Festival de Música Simfònica de Sant Vicent del Raspeig, i la participació en el IV Congrés Internacional de Bandes Simfòniques que es va celebrar l'any 2008 en Santa Cruz de Tenerife.

BIOGRAFIA DEL DIRECTOR

FERNANDO BONETE PIQUERAS

Va estudiar als conservatoris d'Albacete, València i Madrid, on va obtindre els títols de professor superior de clarinet, direcció de cors i de direcció d'orquestra. Va obtindre primers premis en direcció de cors (València 1992), direcció d'orquestra (Madrid 1995), Certamen Internacional "Ciutat de València" 1999, així com dels concursos nacionals de composició (Orihuela 2004), "Mestre Turrillas" (Pamplona 2007), i "Mestre García Muñoz" (Sòria 2008).

Membre de l'Associació d'Intèrprets i Executants d'Espanya i de la Societat General d'Autors i Editors. Compta amb més de dos centenars d'obres registrades, i altres tants fonogrames i videogrames; de manera que les seues instrumentacions per a banda, tant de música lírica com del repertori simfònic, referents en l'actualitat per a les bandes simfòniques.

Ha sigut invitat a dirigir les bandes simfòniques més importants de l'estat: Alacant, Almeria, Barcelona, Bilbao, Castelló, la Corunya, Madrid, Sevilla, Tenerife...

Ha sigut jurat en certàmens internacionals i nacionals, tant d'agrupacions simfòniques com de composició, celebrats a Múrcia, Pontevedra, Torrevella, València, etc.

Ha sigut professor d'Harmonia del Conservatori de la Diputació de Zamora i pertany al Cos de Professors d'Ensenyament Secundari en l'especialitat de música, i al Cos de Professors de Música i Arts Escèniques en l'especialitat de cor i orquestra.

En l'àmbit docent Fernando Bonete Piqueras ha sigut professor d'harmonia i melodia acompanyada per oposició lliure del Conservatori de Música de la Diputació Provincial de Zamora; i pertany, per concurs-oposició, al Cos de Professors d'Ensenyament Secundari en l'especialitat de Música, i al Cos de Professors de Música i Arts Escèniques en l'especialitat de cor i orquestra.

En l'actualitat ocupa, per oposició lliure, la plaça de director en cap del Servici Municipal de Música i de la Banda Simfònica Municipal de l'Ajuntament d'Albacete, i durant el seu mandat s'ha aconseguit la completa professionalització d'esta.
SECCIÓ PRIMERA
Sociedad Protectora Musical “La Lira” de Alfarp
Unión Musical de Valladares
Agrupación Musical “Sauces” de Cartagena
Banda Sinfónica Municipal de Albacete
HISTÒRIA SALUTACIONS INSTITUCIONALS JURAT ORGANITZACIÓ COMPOSITORS PROGRAMA GALERÍA