COMPOSICIÓ DELS MEMBRES DEL JURAT

Certamen Internacional de Bandes de Música "CIUTAT DE VALÈNCIA" 2010

Els representants del jurats designats pel Comité Organitzador del Certamen són:

  • Bernardo Adam Ferrero - (ESP)
  • José María Cervera Collado - (ESP)
  • Darío Sotelo - (BRA)
  • Felix Hauswirth - (SUI)
  • Martin Ellerby - (UK)

FELIX HAUSWIRTH

Felix Hauswirth va obtindre el títol en direcció i teoria al Lucerne Conservatory of Music, Suïssa. Al 1983, va ser professor invitat durant un semestre de la Universitat de Michigan, a Flint, EUA. Al 1985, va ser nomenat professor de direcció del Basel Conservatory, Suïssa.

Al 1983, el Sr. Hauswirth va fundar la Swiss National Youth Wind Ensemble (Banda Juvenil Nacional Suïssa), que va dirigir fins a 1993. Ha debutat com a director invitat i amb els seus propis conjunts a diversos països d'Europa, Àsia, Sudàfrica, el Japó, Austràlia, Suramérica i a diversos llocs dels Estats Units i del Canadà. Ha dirigit multitud de gravacions i transmissions amb diferents conjunts musicals, i ha rebut el reconeixement de directors i compositors europeus, nord-americans i asiàtics pels seus discos.

Com a expert, el Sr. Hauswirth, rep freqüentment invitacions des de diverses parts del món. Des de 1998, el Sr. Hauswirth ha sigut director del curs de direcció de banda a la Bundes-Academy en Trossingen, Alemanya, i del 2000 al 2009 va impartir classes a l'Istituto Superiore Europeu Bandistico (ISEB) a Trento, Itàlia.

Del 1993 al 2000 el Sr. Hauswirth va ser director artístic del Festival Internacional de Música Contemporània a Uster, Suïssa. Del 1997 al 2001 va ser president de la World Association for Symphonic Bands and Ensembles -WASBE- (Associació Mundial de Bandes i Conjunts Simfònics). Des de 2008 ha sigut professor invitat de l'Institut Piaget de Lisboa, Portugal, i actualment dirigix la Baden-Württemberg Youth Wind Ensemble (Banda Juvenil de Baden-Württemberg), Alemanya i la Zug Wind Orchestra, Suïssa.

És autor de diversos llibres, principalment de direcció i conjunts musicals de vent.

Al desembre del 2009 Felix Hauswirth va rebre a Xicago el "Midwest Clinic International Award" en Reconeixement pel seu Excel·lent Contribucione i Dedicació a l'Educació de Música Instrumental.
DARÍO SOTELO

Director de l’"Orquestra de Sopros Brasileira” i professor de Direcció d'Orquestra del Conservatori de Tatuí, São Paulo, Brasil.

Format en piano, violí i viola i direcció d'orquestra, s'ha especialitzat en la direcció d'orquestres de vent i bandes. També és titulat en direcció d'orquestra per la "City University" de Londres. Ha sigut concertino de l'Orquestra Simfònica Paulista, professor de violí i viola al Conservatori de Tatuí, director de la mateixa orquestra i de l'Orquestra de Cambra de Tatuí.

Ha dirigit orquestres i bandes a diversos llocs del món, com ara Hongria, Paraguai, Argentina, EUA, Espanya, Anglaterra i Àfrica del Sud, i al Brasil a llocs com ara Curitiba, São Paulo, Blumenau, Caxias do Sul, Belo Horizonte, el Festival de Campos de Jordão, etc. Té a càrrec seu el programa de capacitació Pro Bandes, amb el qual recorre habitualment tot l'Estat de São Paulo.

Ha participat com a jurat en els més importants concursos de bandes a nivell internacional i també és invitat assíduament a impartir conferències a diverses universitats americanes.

Va coordinar la I i la II Conferència Sud-americana de Compositors, arranjadors i directors de Banda Simfònica de Tatuí al 2002 i 2004, i la 1a. Trobada de Directors de Bandes Militars de Tatuí, al 2003. Al 2007 va iniciar el projecte de Trobades de Compositors i Directors de Banda Smfònica i Conjunts de Vents, amb l'objectiu d'incentivar i desenvolupar el repertori nacional brasiler per a banda. Al 2008 va exercir com a secretari general en el IV Congrés Iberomericà de Compositors, Directors i Arranjadors de Banda Simfònica a Tenerife (Espanya).

Ha sigut membre del Consell de la WASBE des del 2004 fins al 2007, quan va passar a formar part del comité artístic d'esta institució.

Al 2009 va realitzar una gira de concerts com a director invitat a set països de tot el món. Participa en el ProJecte Brasil Present, del Ministeri d'Exteriors del govern federal brasiler, amb la Camarata de Vents Tatuí.
MARTÍN ELLERBY

Martin és un compositor de prestigi internacional les obres del qual s'han interpretat, retransmés i gravat, per tot Europa, Àsia, i EUA, i han sigut aclamades per la crítica. El conjunt de la seua obra comprén composicions de diversos registres que inclouen l'orquestral, coral, de bandes, ballet, concerts (11), instrumental i de cambra a més d'un nombre considerable d'orquestracions i arranjaments comercials. Les obres d'Ellerby s'han publicat extensament i s'han inclòs en més de 150 cd comercials fins a la data. Entre les actuacions més importants destaquen els Promenade concerts de la BBC, el Carnegie Hall (Nova York), el Leipzig Gewandhaus, el Barbican Centre, el Royal Albert Hall, el South Bank Centre, el Symphony Hall (Birmingham), la Sydney Opera House i molts altres festivals internacionals importants com ara els d'Edimburg, Harrogate, Zuric i Kuhmo (Finlàndia).

Martin combina la seua ajustada agenda com a compositor professional amb l'ensenyament, ja que actualment és professor visitant (encarregat de dissenyar plans d'estudis) a les Forces Aèries britàniques, al Headquarters Music Services (departament de música). També és el director artístic de Studio Music Company i productor senior de Polyphonic Recordings. En l'actualitat és compositor resident de la Band of Coldstream Guards de Sa Majestat.

En el seu anterior lloc com a cap de composició i música contemporània al London College of Music and Media, Martin era responsable de la coordinació i desenvolupament d'un prominent departament amb més de 50 estudiants de composició universitaris i postuniversitaris. Va promoure i va dissenyar quatre programes d'especialització en composició per a màster i, així mateix, va idear diversos programes detallats per a estudis universitaris. Martin va contribuir a l'enfocament artístic de l'escola al mostrar-se disposat a supervisar la inclusió d'un nombre considerable de composicions realitzades pels estudiants en els programes dels concerts i organitzant diversos festivals de compositors, així com tallers i concerts de compositors especialistes.
JOSÉ MARÍA CERVERA COLLADO

Va nàixer a Bunyol (València). És fill adoptiu d'Alboraig. Va estudiar al Conservatori Superior de València i amb F. Ferrara a l'Acadèmia Musical Chigiana a Siena, on va obtindre el premi d'honor. Entre 1976-1979 va ser director titular de l'Orquestra Municipal de València i director musical del Festival de Montepulciano (Itàlia), i entre el 1985 i 1990 Generalmusikdirektor de l'òpera de Karlsruhe. Al 1984 vadirigir l'ONE al Festival de Granada. Ha dirigit orquestres com ara: Wienner Philharmonikeer, München Symphoniker, Salzburg Mozarteum, London Philharmonia, Bayerishe Rundfunk Orchestra, Berliner Philharmoniker, Hamburg Ràdio Symphony Orchestra, Royal Philharmonic, Den Haag Residentie Orchestra, Rotterdam Philharmonic, Hilversum Ràdio, National de France, Vancuver Symphony, Québec Budapest Ràdio, Simfònica Nazionalle della RAI de Milà, English Chamber Orchestra, Den Norshe Operes Orkester, Simfònica de Tenerife, Filharmònica de Gran Canària, ONE, simfòniques de Madrid, RTVE, Galícia, Bilbao, Principat d'Astúries, del Liceu de Barcelona i Nacional de Catalunya, Portuguesa Orquestra de la Comunitat de Madrid, orquestres de Granada, València, Filharmònica de Màlaga, Còrdova, Orquestra del Teatre Bolshoi de Moscou, del TaetrE Mariinski de Sant Petersburg, Filharmònica Nacional de Lituània, d'Estònia, NHK de Tòquio, New Yersey Orchestra.

Col·labora amb solistes com ara M. Maisky, B. Belkin, N. Yepes, J. Achúcarro, D. Bashkirov, I. Bronfman, C. Zacharias, G. Saham, A. Watts, H. Schiff, K. Jalkowitz, M. Robles.

Com a director d'òpera dirigix en els festivals i teatres d'òpera més importants del món. Ha treballat amb cantants de la talla de M. Caballé, J.Aragall, P. Domingo, J. Carreras, J. Pons, P. Cappuccilli, I. Contrubas, E. Gruberova, B. Hendricks, R. Kollo, A. Kraus.
BERNARDO ADAM FERRERO

Naix a Algemesí (València). Cursa estudis de piano, composició i direcció d'orquestra als conservatoris de València, Madrid, París, Roma i Accademia Chigiana de Siena (Itàlia) amb els mestres José María Cervera, Daniel de Nueda, Ernesto Francés, Amando Blanquer, Franco Ferrara, Nino Antonellini, Godfredo Petrassi, Luigi Dallapíccola, Olivier Messiaen i Betsy Jolas.

Ha obtingut els premis nacionals de composició Joaquín Rodrigo, Manuel Palau, Premi de l'Institut d'Estudis Alacantins, premi Mestre Vila de Madrid (internacional) a Barcelona, premi de la Fundació Espanyola de la Vocació en Composició i Direcció d'Orquestra, premi Ausiàs March (València), premi Amics d´Or, premi Mercedes Massí, al millor expedient acadèmic. Posseïx el Màster del Forum d'Alta Direcció (Madrid) per la seua trajectòria professional. A Nova York se li concedix l'Order of Merit per la seua contribució al món de la música. Al Festival Internacional de Música de Cuba se li atorga la Batuta d'Or del Gran Teatre de l'Havana. Medalla d'Honor en el Festival Internacional Mid West de Xicago (USA) on va dirigir al Grup de solistes Mare Nostrum. El govern de Filipines li atorga, a la ciutat de Manila, la Concha de Plata per la seua contribució a la música espanyola en este país. Premi Egrem d'Amèrica al treball discogràfic sobre la seua obra Homenatge a Joaquim Sorolla. Premi Sapienta del Grup d'Estudis d'Actualitat Valenciana. És condecorat pel Govern de l'Estat de Carabobo (Veneçuela) amb l'Orde de la Batalla de Carabobo, que rep a la ciutat veneçolana de València.

Com a director invitat dirigix orquestres, cors i bandes tant nacionals com estrangeres i, igualment, impartix conferències i articles en diverses revistes europees i americanes, principalment. Compon música per al cine i realitza estudis d'investigació efectuant gravacions diverses, les seues obres musicals editades es conserven a la Biblioteca Nacional de Madrid. Recentment ha dirigit la gravació National Anthems of the World, amb 103 himnes recopilats amb la Banda Simfònica d'Infanteria de Marina de Madrid. L'Ajuntament d'Algemesí, la seua ciutat natal, li atorga el Guardó 2002 i la Federació de Societats Musicals el Premi Euterpe 2003 a la composició musical. Recentment ha obtingut a València el premi de la Flama Rotària 2006.

Ha publicat diversos llibres entre els quals destaquen Las bandas de música en el Mundo, 1.000 músicos valencianos i La educación por la música. És Acadèmic de la Real de Belles Arts de Sant Ferran de Madrid, Rector de l'Acadèmia de la Música Valenciana i Membre de Mèrit de la Fundació Carles III. Posseïx la medalla i encomienda de la Real Orden de San Hermenegildo concedida per SM el Rei Joan Carles I. És doctor Honoris Causa per la Universitat de Sydney (Austràlia) davall el Reial Patronat del Governador General Michael Jeffery de la Commonwealth d'Austràlia i professor d'Història i Estètica de la Universitat Politècnica de València.

Com a director titular i invitat ha estat al capdavant de les orquestres de València, Còrdova, Simfònica de Madrid, RTVE, Simfònica de Múrcia, Orquestra Lírica Espanyola, Unió Musical de Llíria (director fundador), Collegium Instrumentale, Cascais Oeiras (Portugal), Simfònica de Sofia (Bulgària), Mar del Plata, Teatre Colón (Argentina), Nacional de Cuba, Simfònica Eslovaca, Simfònica i Cor de Virginia (EE.UU) i bandes espanyoles, europees i americanes. Actualment dirigix a Madrid a la Real Camerata Espanyola i a València l'Orquestra de Cambra i el grup de solistes "Mare Nostrum".

La seua producció musical ha sigut estrenada a Espanya, EU, França, Alemanya, Holanda, Bèlgica, Portugal, el Canadà, Gran Bretanya, Itàlia, Bolívia, Dinamarca, Suècia, el Japó, Argentina, Cuba, Mèxic, el Brasil, Veneçuela i Austràlia.
Bernardo Adam Ferrero
José María Cervera Collado
Martín Ellerby
Darío Soltelo
Felix Hauswirth
HISTÒRIA SALUTACIONS INSTITUCIONALS JURAT ORGANITZACIÓ COMPOSITORS PROGRAMA GALERÍA