SECCIÓ SEGONA - Diumenge 5 de juliol

Palau de la Música 10.30 h
Obra Obligada: “Centenari” de José Salvador González Moreno (Obra d'encàrrec).

Koninklijke Harmonie Sinte Cecilia-Zele (Bélgica)
Director: Georges Moreau
Pasodoble: “El Batallón de los Zapatos Rotos” de Bart Picqueur
Obra lliure: “Gilgamesh” Sinfonía nº 1 (1.- Gilgamesh & Enkidu, 2.- Confrontation, 3.- Adventures in the Forest) de Bert Appermont

Banda de Música do Concello de Barbadás de San Lourenzo de Piñor (Ourense)
Director: José Manuel Dopazo Grande
Pasodoble: “Pérez Barceló” de Bernabé Sanchis Porta
Obra lliure: “Tormenta del Desierto” Sinfonía nº 1 (1.- La Invasión de Kuwait. 3.- Avance de las Tropas Aliadas. 4.- La Batalla de Basora) de Ferrer Ferran

Sociedad Unión Musical de Yátova (Valencia)
Director: Juan Carlos Máñez Clemente
Pasodoble: “La Primitiva” de Jef Penders
Obra lliure: “Third Symphony” Op. 89 (3.- For Natalie, 4.- Finale) de James Barnes

Unió Musical “Lira Realense” de Real de Montroi (Valencia)
Director: David Moltó Romero
Pasodoble: “Valencia” de José Padilla (Arr: V. Peñarrocha)
Obra lliure: “Tierra Mítica” (1.- Arco Mediterráneo. 2.- Nocturno y Danza en las noches de plenilunio. 3.- La tierra bendecida) de Bernardo Adam Ferrero

Palau de la Música 17.00 h

Unió Musical de L’Eliana (Valencia)
Director: José Tomás March
Pasodoble: ”Carmesina” de Manuel Morales Martínez
Obra lliure: “El Misteri del Foc” (1.- Calixto III, 2.- Els Canals, 3.- Foguera i Festa) de Ferrer Ferran

Sociedad Musical “Ruperto Chapí” de Villena (Alicante)
Director: Damián Molina Beneyto
Pasodoble: “El Tambor de Granaderos” de Ruperto Chapí
Obra lliure: “Diversions” de Philip Sparke

Asociación Banda de Música de Épila (Zaragoza)
Director: Sergio Jiménez Lacima
Pasodoble: “Rubores” de Pascual Marquina Narro
Obra lliure: “Othello” (1.- Prelude. 2.- Aubade. 3.- Othello and Desdemona. 4.- Entrante of the Court. 5.- The Death of Desdemona; Epilogue) de Alfred Reed

Banda Marcial de Fermentelos (Portugal)
Director: Carlos Manuel Pires Marques
Pasodoble: “Vila Franca” de Jorge Salgueiro
Obra lliure: “Il Cantico” de Oliver Waespi

Banda invitada: Banda de Tubas de Valencia.
Director: David Llácer Sirerol
Programa:
Lo Cant del Valencià” de Pedro Sosa (Arr: David Llácer, Percusió: Neus Fondestad)
Prayer of Saint Gregory” de A. Hovhannes (Arr: David Llácer, Trompeta: Javier Barberá)
On Your Shore” de Enya (Arr: David Llácer)
Por un puñado de dólares” de Ennio Morricone (Arr: David Llácer, Trompeta: Rubén Marqués)
La Leyenda del Beso” de Soutullo y Vert (Arr: David Llácer)
Titanic” de James Horner (Arr: David Llácer, Trompeta: Rubén Marqués)
Bolero Mil” de Varios Autores (Arr: David Llácer, Percusió: Luis Osca)
Grazie Italia” de Varios Autores (Arr: David Llácer, Batería: Javier Eguillor)
Koninklijke Harmonie Sinte-Cecilia Zele (Bélgica)

Koninklijke Harmonie Sinte-Cecilia Zele

HISTORIAL DE LA BANDA

La Banda Simfònica de Vent fou fundada al 1830, el mateix any en què Bèlgica fou reconeguda com a un Estat Europeu Independent. No obstant això, hi ha evidència que hi havia un grup musical a Zele abans de l’ocupació francesa. D’ací sorgix el seu lema: “Phoenix ex cinere suo renascitur” –el fènix es va reduir a cendres de les quals un nou fènix s’eleva, renascut per a viure una altra vegada–.

L’any 1906 a la banda se li va concedir el títol de “Reial”. La designació de Dirk De Caluwé com a director al 1987 fou el començament d’una col·laboració musical intensa i pròspera que donà lloc a l’esplèndida banda simfònica de vent de hui en dia.

L’únic objectiu del seu director Georges Moreau, és preservar el nivell d’excel·lència que té a l’actualitat tot mantenint el seu propi estil i explorant noves direccions.

Al llarg dels anys l’orquestra ha guanyat diversos premis (la medalla d’or de la ciutat d’Anvers), ha fet diversos viatges a l’estranger (Alemanya, França, Itàlia...), ha confirmat el nivell de qualitat cada quatre anys (secció suprema), ha organitzat molts concerts i no mai ha oblidat celebrar la festivitat de la patrona, Santa Cecília, cada primer cap de setmana al desembre (el divendres amb un concert, el dissabte amb la visita als components, amb la celebració d’una missa i una festa, i amb una gira pel poble i un banquet per a tots els músics i membres honoraris el diumenge i una altra vegada el dilluns)..

L’any 2005 es celebrà el 175 aniversari amb un concert magnífic i altres celebracions. Des de 1991 edita la pròpia revista “El Fènix”.

També té gravacions de la seua pròpia música, com per exemple Ceciliade. Es va publicar un DVD per a l’ocasió del 175 aniversari que conta la història i mostra les celebracions i diversos assajos.

A hores d’ara tenen cinc bandes de música distintes “Maxamuzi” (màxima diversió a través de la música, –per a xiquets–), una orquestra d’entrada, una banda de música juvenil, la banda simfònica de vent i el “Kliek” dels músics percussionistes i clarins) cada una amb el seu propi director i assajos. Diversos dels músics són directors i compositors (com ara Bart Picqueur, el compositor de la Simfonia número zero, el Batalló de les sabates trencades).
Inclús a Espanya es troben famosos directors que van començar les carreres a Zele dins la seua orquestra (Frank De Vuyst). Amb el comité orientador (president, vicepresident, tresorer, secretari i diversos altres membres) l’equip tècnic i els 500 membres honoraris, és una de les associacions més grans del municipi.

BIOGRAFIA DEL DIRECTOR

GEORGES MOREAU

Georges Moreau va nàixer al poble de Bree a Bèlgica. Després de l’educació secundària i una formació extensa a l’acadèmia de música de Genk, va estudiar als reials conservatoris de música de Brussel·les i Anvers consecutivament. Va obtindre un total de sis primers premis i un diploma en ensenyança. Al 1998 va acabar l’educació superior a l’Institut Lemmens de Leuven on es va graduar com a mestre en música per a tuba i va obtindre un diploma avançat a dirigir bandes de vent, els dos amb la qualificació més alta.

L’any 1990 Moreau fou designat professor de música de cambra al Conservatori de Música de Hasselt i a l’Acadèmia de Música de Tongeren. Al 1999 i 2000 fou professor invitat del Reial Conservatori de Música de Brussel·les.

Va començar a dirigir bandes sent molt jove. Fins al 2008 fou el director de la Banda Simfònica de Vent de Hilvarenbeek, Holanda, on va guanyar dos vegades el Campionat Nacional en la secció principal.

També fou el director de la Banda de Fanfarria Heineken. Des de 2008 té al seu càrrec la Banda Simfònica de Vent Santa Cecília a Zele i la Banda de Fanfarria a Wiekevorst com a director principal, les dos primeres orquestres belgues.

És invitat regularment a ser membre del jurat de distints concursos i festivals i, a més, sovint actua com a director invitat.

Ha actuat en quasi tots els països d’Europa i als EUA. Al juliol del 1997 i 2001, Moreau va participar amb èxit en el prestigiós Concurs Internacional de Directors de la Competició de Música Mundial (WMC, World Music Competition) a Kerkrade. Des de 1998 Moreau està associat amb l’editorial Beriato, que publica les seues obres per a orquestres de vent i l’ha nomenat productor i director musical per a les gravacions de CD de l’empresa.

Ha treballat amb la Rundfunk Blasorchester de Leipzig, la Banda de Concerts Danesa, la Banda Simfònica de Vent dels Guies Belgues, la Banda Simfònica de Vent Suïssa, l’Orquestra Simfònica de Vent Flamenca, el Polizei Musikkorps de Baden-Würtemberg, la Banda Simfònica de Vent del Conservatori d’Anvers, la Banda de Música Belga, el Musikkorps der Bundeswehr Deutschland, etc.
Bandade Música do Concello de Barbadás DE San Lourenzo de Piñor (Ourense)

Bandade Música do Concello de Barbadás DE San Lourenzo de Piñor (Ourense)

HISTORIAL DE LA BANDA

Hereva de les desaparegudes bandes de música de Sobrado do Bispo i Bentraces (1915-1962), renaix l’any 1995, la Banda de Música do Concello de Barbadás, a eixe moment amb vint-i-set integrants. Més de seixanta músics, quasi tots menors de 25 anys, dirigits a l’actualitat per José Manuel Dopazo Grande, componen actualment este col·lectiu, que des de la seua creació ha actuat a multitud de pobles, viles i ciutats de Galícia, Astúries, Castella, València, Andalusia i Portugal.

També ha realitzat diverses actuacions per a la Televisió de Galícia i la Segona Cadena de Televisió Espanyola.

La banda es troba federada a la Federación Gallega de Bandas de Música Populares i va editar al 1997 un CD davall el títol de Cultura 1915-1996 i al 2005, un segon CD, titulat Novo Milenio.

Entre les actuacions més destacables d’esta banda de música citarem les dutes a terme durant la Setmana Santa de Zamora, els Teatres Principals d’Ourense i Santiago, el San Joao de Braga, així com concerts, desfilades i festivals a Vigo, Oviedo, la Corunya, A Rúa, Chantada, Pontevedra, Fafe, Braganza, Vilaverde, Vilagarcía d’Arousa, Viana do Cástelo, Monçao, Tui, San Juliao de Freixo, Barco de Valdeorras, Carballiño, Ribadavia, Válenza do Minho, O Grove, Verín, Maceda, Cangas, Padrón, Vilalba, Huelva, València i As Pontes. Durant els últims mesos, ha participat al II Festival Ibèric de Bandes (Águeda), en al I Certame Galego de Bandas de Música (Compostel·la) i al XXX Homenaxe ás Bandes Populares (Compostel·la).

BIOGRAFIA DEL DIRECTOR

JOSÉ MANUEL DOPAZO GRANDE

José Manuel Dopazo Grande inicia la trajectòria musical al Conservatori Professional d’Ourense als 12 anys en l’especialitat de saxòfon. Ha realitzat cursos de saxòfon amb prestigiosos professors: Jean Michel Goury (CSM París), Manuel Miján (catedràtic del Reial C. Sup. de Música de Madrid), Andrés Gomis (professor del C. Sup. de Música de Palma de Mallorca), José A. Santos (catedràtic del C. Sup. de Música de Sevilla), Miguel Garrido (professor del C. de Música de Cadis), Josetxo Silguero (professor del C. Superior de Sant Sebastià), Narciso Pillo (professor del C. Sup. de la Corunya), Rafael Yebra (professor del C. Sup. de Música de Vigo), Juan Carlos Mazás (professor de la Banda de Música Municipal de la Corunya) i Pablo Coello (professor de les Escoles Municipals de Santiago i la Corunya).

a actuar com a saxòfon invitat a l’Orquestra Simfònica de l’Escola de Viana do Castelo (Portugal) i a la Banda Simfònica Minho-Galaica, va realitzar una gira de concerts promoguts per l’Injuve amb el Quartet de Saxòfons “Saxagerados”, fou seleccionat per a participar en el I Ciclo de Jóvenes Concertistas que va organitzar l’Ajuntament d’Ourense i ha col·laborat com a saxòfon invitat amb l’Orquestra Jove de la Simfònica de Galícia davall la direcció de James Ross.

Completa la formació amb cursos realitzats amb prestigiosos professors com ara: Bridget de Moura Castro (catedràtica de repentització de la Universitat de Harvard), Agustín Charles Soler (catedràtic de composició del C. Sup. De Música de Saragossa), Jos Wuytack (pedagog) i Félix Sierra (catedràtic del Reial C. Sup. de Música de Madrid).

Amb 18 anys s’inicia en la direcció de bandes de música i ocupa a hores d’ara el lloc de director de la Banda de Música do Concello de Barbadás i la Banda de Música Municipal de San Cibrao das Viñas. Dins este camp, ha treballat amb els professors: Jan Cober (director de la Banda de Música de Maastrich), Miguel Ángel Martínez (director diplomat per l’Associated Board of the Royal Schools of Music of London) i Marcel Van Bree (director de la Banda de Música Municipal de la Corunya).

També ha sigut professor de música i moviment a l’Escola de Música Municipal d’Allariz i al col·legi públic Filomena Dato d’A Valenzá (Barbadás), director de l’escola de música de Barbadás des del 2004 fins al 2007, a més de dirigir durant un període breu la Coral Polifònica Sta. Mariña de Xinzo de Limia. Ocupa actualment el lloc de director de l’Escola de Música de Sant Cibrao das Viñas, Escola de Música de la Asociación Música e Cultura de Galicia i Coral Polifònica “Albricias” de Maceda.
Sociedad Unión Musical de Yátova (Valencia)

Sociedad Unión Musical de Yátova (Valencia)

HISTORIAL DE LA BANDA

Posseïm constància documental de què al 1827 ja existia una agrupació musical a Yátova. Durant tan dilatada història va rebre diversos noms: Banda de los Carboneros, Banda Municipal i Unión Musical, sent aprovats els seus estatuts pel Govern Civil al 1975, i es va erigir com a societat. Al cap han estat directors tan prestigiosos com ara Francisco Barceló, Julio Ribelles, Esteban Esteve, José Onofre Díez Monzó, Isidro Coll Ballestero, Marcelo Clemente Antón, Josep Rafael Pascual Vilaplana, Juan Luis Martínez Navarro i Jaime Aldás Ruiz.

Com a premis més destacats citarem: 2n i 3r premi al Certamen Musical de Requena, 1948 i 1952. 2n premi al Certamen Musical de Buñol, 1948. 3r premi al Certamen Fira de Juliol de València, 1951 i 1976. 1r premi al Certamen Musical de La Vila Joiosa, 1953. 1r premi al Certamen Vila d’Altea, 1981. 1r premi al Certamen de la Diputació de València, 3a secció, 1985, 1988, 1990 i 2004. 2n premi al Certamen de Bandes de la Comunitat Valenciana, 3a secció, 1985 i 1988. 3r premi al Certamen Nacional de Bandes Campo de Criptana, 1987. 3r premi al Certamen de Bandes de la Comunitat Valenciana, 3a secció, 1990. 1r premi al CIBM Ciutat de València, 1990. 2n premi al CIBM Ciutat de València, 1993. 1r premi al Certamen de la Diputació de València, 2007, 2a secció. 1r premi i menció d’honor al V Certamen Nacional d’Almassera, 2008.

Al juliol de 1991 la banda va participar al Festival Internacional Coups de Vents a la ciutat francesa de Le Havre, sent esta la primera ocasió en què realitzava una gira per un altre país.

A l’agost del 2004 es realitzen dos concerts a la ciutat de Häusen i Bernau (Alemanya), invitats al Festival Internacional d’Estiu. A l’agost del 2007 va participar en una gira per Àustria, on es van realitzar dos concerts. Un al Teuladell d’Or d’Innsbruck i el segon al Llac Constanza.

Al 1995 es va formar l’Escola de Música Maestro Barceló, que nodrix de músics la banda. El mateix any es va inscriure en el registre d’escoles de música de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.

A l’actualitat és el director Bernardo Martínez Tolosa i deté el càrrec de presidenta Rosario Sánchez Galindo. Compta amb setanta alumnes de tots els nivells, des de jardí musical, amb xiquets a partir de 3 anys, fins a la formació d’adults. La societat està abonada per 455 entusiastes socis, que col·laboren amb esforç físic i econòmic en el manteniment d’esta. El president és Carlos Fora Luján. La banda compta amb una plantilla de 70 músics i està dirigida per Juan Carlos Máñez Clemente.

BIOGRAFIA DEL DIRECTOR

JUAN CARLOS MÁÑEZ CLEMENTE

Naix a Buñol al 1978 i comença els estudis musicals a la Societat Musical “La Artística”.

Estudia direcció d’orquestra al Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València amb Manuel Galduf, harmonia amb José Mansergas i composició amb César Cano, entre altres.

Ha realitzat diversos cursos de direcció d’orquestra impartits per Enrique García Asensio i Manuel Hernández Silva.

Estudia direcció de banda a l’Istituto Superiore di Studi Bandistici a Trento (Itàlia) amb Jan Cober i assistix als cursos de direcció de banda impartits per Henrie Adams i Marcel van Bree a Lalín (Pontevedra).

Ha sigut director titular de la Unión Musical d’Ondara, la banda juvenil de la Societat Musical “La Artística” de Buñol i de l’Ensemble de Percussió Zyklus.

És director invitat pel Departament de Saxòfon del Conservatori Superior Joaquín Rodrigo de València per a dirigir l’Ensemble de Saxòfons d’eixe conservatori.

Ha dirigit la Banda Sonora Original del curt cinematogràfic Mariandula de Darío J. Ferrer.

Des de març del 2005 fins a gener del 2008 fou director assistent de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana.

A l’actualitat és professor d’orquestra i cor al Conservatori Professional Ruperto Chapí d’Elda i director titular de la Unión Musical de Yátova.
Unió Musical “Lira Realense” de Real de Montroi (Valencia)

Unió Musical “Lira Realense” de Real de Montroi (Valencia)

HISTORIAL DE LA BANDA

L’acta fundacional de la Unió Musical “Lira Realense” data del 30 d’octubre de 1893. El fundador fou el rector de la localitat Ramón Cortina Bayarri, el qual va proporcionar el capital necessari per a la compra de l’instrumental. El primer director fou Cosme Bonet Raige al qual seguiria José María Mafe.

Durant els anys 30 es va unir a la banda de Montroy i es va fer càrrec de la nova banda Rafael Giner fins que va esclatar la Guerra Civil. Quan va finalitzar la guerra es va contractar Octavio Montserrat Chapa.

L’any 1944 es va produir la separació de les bandes de Montroy i de Real, i la “Lira Realense” va contractar Abdón Campos Campos.

Fins a 1972 van passar nou directors: Ramón Ramírez, Carmelo Baixauli, José María Cervera Lloret, Guzmán Cárcer, José Perpiñá Sanz, Vicente Galdón Jorge, Julio Sebastián Fort, Javier Polo Aguado i Vicente Alonso Brull. Al 1972 va arribar Liberto Benet Martínez.

Al 1973 es va organitzar el primer festival de bandes de Real de Montroi.

Durant dos anys es fa càrrec de la banda Francisco Montoya Serrano i al 1976 torna a dirigir Liberto Benet amb qui es torna a guanyar el 1r premi en el certamen de la Diputació de València. De 1978 a 1984 va dirigir la banda Miguel Morellá Asins, qui va donar un fort impuls a l’escola. El van seguir Miguel Chirona (1984-87), Miguel Jorge Cervera (1987-90) i Juan José Salazar Sancho (1990-93).

L’any 1993 se celebra el centenari de la constitució de la banda i s’organitzen diversos actes commemoratius. Este mateix any es contracta Federico Cuevas Martínez, jove emprenedor que porta l’agrupació a nombrosos certàmens i concursos. Premis aconseguits: 1995-1996, 2n premi, 2a secció del Certamen Provincial Diputació de València. 1998, 1r premi, 2a secció del Certamen Provincial Diputació de València i 1r premi, 2a secció del Certamen Comunitat Valenciana (Cheste). 2000, 1r premi del Certamen Nacional de Bandes Ciutat de Cullera. 2002, 1r premi i menció d’honor, 2a secció del CIBM Ciutat de València. Destaquen els concerts que va oferir a Valladolid al 1997, 98 i 99 i a Palma de Mallorca al setembre del 2002, així com la gravació del CD Concert a la Plaça, a l’octubre del 2000 a la plaça de la constitució de Real. És digna de menció la col·laboració com a director invitat de Francisco Fort Fenollosa (compositor i subdirector de la Banda Municipal de València). Del 2005 al 2007 és Francisco Llorens Arnal qui es fa càrrec de la banda i de l’escola de música. L’any 2006 es va aconseguir el 1r premi, 2a secció del Certamen Provincial de Bandes de la Diputació de València. El director de la banda i escola és David Moltó Romero. La Lira Realense compta amb una escola de 50 alumnes i uns 300 socis protectors que donen suport a esta centenària societat.

BIOGRAFIA DEL DIRECTOR

DAVID MOLTÓ ROMERO

Naix a Carlet, on inicia els estudis musicals a la Unió Musical d’esta ciutat. Posteriorment ingressa al Conservatori Perfecto García Chornet, de Carlet i més tard al Conservatori Mestre Vert, de Carcaixent. Durant quatre anys fou alumne de J. Carlos Báguena i actualment és el seu professor Francisco Salanova amb qui obté el títol de professor superior d’oboé. Amb els dos ha realitzat cursos de perfeccionament (València, S. Miguel de Salinas, Cullera, Montroy, Carcaixent, Buñol, Morella, etc.).

També ha realitzat cursos amb Maurice Bourgue, Celia Nicklin, Ingo Goritzki, Emmanuel Abhül, Steffan Schilli, Vicent Llimerà, David Walter, Rafael Sanz Espert, Fernando Bonet, Luis Sanjaime, etc. Col·labora amb distintes orquestres: Conservatori Mestre Vert de Carcaixent, Clàssica de València, Bilbao Filharmonia, Conservatori Superior J. Rodrigo de València, Cervera Lloret, segle XXI, etc., i realitza distintes gires internacionals: Japó, Filipines, República Dominicana, Itàlia, etc.

Ha donat diversos recitals d’oboé a l’hotel Reina Victòria de València, al Conservatori Perfecto García Chornet, amb l’orquestra d’Albalat dels Tarongers, al Campot, al Palau de la Música de València en el Cicle de Jóvens Intèrprets Valencians, com també amb la Banda Municipal d’Albacete, etc.

És membre fundador de Mediterrània Quintet de Vent i de diversos grups instrumentals i de cambra. És professor d’oboé en excedència del Conservatori Professional Perfecto García Chornet de Carlet.

Des de 2001 ocupa per oposició la plaça d’oboé solista en la Banda Municipal d’Albacete. És màster en estètica i creativitat musical per la Universitat de València, on actualment cursa el doctorat.

Com a director invitat ha dirigit la banda Filarmónica Alcudiana de l’Alcúdia. Durant tres anys fou director de la Joventut Musical d’Albal.

Actualment és director de l’Agrupació Musical de Veterans de la Ribera del Xúquer i de la Lira Realense de Real de Montroi.
Unió Musical de L’Eliana (Valencia)

Unió Musical de L’Eliana (Valencia)

HISTORIAL DE LA BANDA

Es va fundar l’any 1985, el seu primer director va ser Vicente Campos Campos. La banda ha participat des d’aleshores en totes les campanyes de la Diputació de València de “Retrobem la nostra música”, i en el programa de la Generalitat Valenciana de “Música 92”.

Participa des de 1986 en el Festival d’Estiu de Música de Bandes que organitza l’Ajuntament de l’Eliana, la qual cosa li ha donat a esta Banda l’oportunitat de poder actuar amb grans formacions bandísticas, tant de la nostra comunitat com de diversos països d’Europa i d’Amèrica (Itàlia, Holanda, Israel, el Canadà, Noruega, Anglaterra, etc.).

Ha fet intercanvis amb altres societats musicals de la Comunitat Valenciana, i podríem destacar el viatge que va realitzar a Polònia l’any 1990, on va fer diversos concerts a ciutats com ara Cracòvia, Byton i Katowice.

Al setembre de 1996 es va fer càrrec de la direcció de la banda Marcos Ros Cerezo, amb una plantilla de setanta músics.

Des de 1997 organitza un Festival de Bandes de Música i al seu torn realitza intercanvis amb les societats musicals que hi participen. L’any 1999 va gravar un CD de 10 pasdobles inèdits dedicats a toreros valencians de principis del passat segle (pasdobles de 1902 a 1945).

Així mateix, va obtindre el 3r premi de la segona secció en el XXIV Certamen Provincial de Bandes de Musica realitzat a l’abril de 2000. L’any 2003 va obtindre el premi únic a la desfilada en el Certamen de Bandes de Musica Ciutat de Cullera.

Des d’octubre de 2004, el director de la Banda Simfònica és José Tomás March, que va realitzar el seu concert de presentació en la festivitat de Santa Cecília al novembre de 2004.

El 4 de juny de 2006, la Banda Simfònica va participar en el XXX Certamen Provincial de Bandes de Música 1a secció, en el qual va obteindre un meritori 2n premi, davant de bandes centenàries del prestigi i solera del Cercle Catòlic de Torrent i la Societat Musical la Primitiva Setabense de Xàtiva.

El 4 de juny de 2006, la Banda Simfònica va participar en el XXX Certamen Provincial de Bandes de Música 1a secció, en el qual va obteindre un meritori 2n premi, davant de bandes centenàries del prestigi i solera del Cercle Catòlic de Torrent i la Societat Musical la Primitiva Setabense de Xàtiva. A l’agost de 2006 la Unió Musical de l’Eliana, amb la seua Banda Simfònica va realitzar una gira per la Selva Negra (Alemanya), on va obtindre un gran èxit a les dos localitats on va actuar, en primer lloc la localitat de Schluchsee, i la seua segona actuació al municipi de Menzenschwand, localitat organitzadora de la dita trobada.

A l’abril del 2007, la Banda Simfònica va participar en l’intercanvi de Bandes d’Arganda del Rey (Madrid), on va realitzar un concert a l’Auditori del Conservatori Montserrat Caballé de la dita localitat.

Al maig de 2008, va presentar al Palau de la Música, davall la batuta del nostre director, José Tomás March, l’obra Eliana (Cantata Jubilar), dedicada al 50 aniversari de la segregació i refundació de la nostra localitat, l’Eliana, obra que es va interpretar amb l’Orfeó de la Unió Musical l’Eliana, Cor de l’Eliana i Cor del Col·legi Helis, actuació que va comptar amb els cantants solistes Gloria Faubel (soprano) i Lluís Martínez (baríton).

En l’actualitat nostra Banda Simfònica té una plantilla de 104 músics.

BIOGRAFIA DEL DIRECTOR

JOSÉ TOMÁS MARCH

José Tomás March va nàixer a Riba-Roja (València) al 1968.

a realitzar els seus estudis musicals al Conservatori Superior de Música de Valencia, on va adquirir una formació molt completa i va obtindre els títols de professor superior de direcció d’orquestra, professor superior de direcció de cors, professor superior de composició, harmonia i instrumentació, professor superior de musicologia, professor superior de pedagogia musical, professor superior de tuba i professor de solfeig, transposició i lectura a primera vista.

A més d’estos estudis, va realitzar cursos de perfeccionament de llenguatge musical contemporani, tècniques de percussió, audició musical activa, tècnica vocal, informàtica musical, electrònica musical, noves tecnologies aplicades a l’educació, etc.

També va ampliar la seua formació amb els següents mestres: Hans Nikelen, Mel Culbertson, Pedro Pírfano, Manuel Galduf, Pablo Sánchez Torrella, Eduardo Cifre, Luis Sanjaime, Rafael Talens, Miguel Rodrigo, Ferrer Ferran, José María Vives, Miguel Navarro, Leopoldo Vidal, Álvaro Zaldívar, Antonio Martín Moreno, Manuel Castillo, Ramón Ramos, etc.

Ha format part de la Banda Unió Musical de Riba-roja, Banda Primitiva de Paiporta i Unió Musical de Llíria; i ha col·laborat, entre altres formacions professionals, amb l’Orquestra de València i la Orquesta de Sevilla

A l’edat de 20 anys va obtindre, per oposició, la plaça de tuba solista de la Banda Municipal de Sevilla; i al 1999, també per oposició, la plaça de Professor de Música d’Ensenyament Secundari de la Conselleria d’educació i Ciència de la Comunitat Valenciana.

Actualment es professor d’harmonia i anàlisi musical al Conservatori Professional de Santa Cecília de Cullera, i a l’escola del Centre Artístic Musical de Bétera; i es troba preparant la seua tesi doctoral a la Universitat Politècnica de València.

A més, forma part de la Societat Espanyola de Musicologia. Des de l’any 2002 fins al 2005 ha sigut director titular de la Banda Artística Nulense, de Nules (Castelló).

Des de 2005 és director titular de la Banda Simfònica Unió Musical de l’Eliana (València).
Sociedad Musical “Ruperto Chapí” de Villena (Alicante)

Sociedad Musical “Ruperto Chapí” de Villena (Alicante)

HISTORIAL DE LA BANDA

Fundada a Villena el 19 de maig de 1993, la Societat Musical “Ruperto Chapí”, naix amb el ferm propòsit de fomentar la cultura per mitjà de la promoció, ensenyança i difusió de l’art musical i més concretament la música de banda, una disciplina a la qual tantes generacions han dedicat la seua afició i inquietuds i que té les seues arrels en la cultura popular de la Comunitat Valenciana.

El nom amb què es va constituir esta societat musical va ser en homenatge a l’excepcional músic nascut a Villena, Ruperto Chapí Lorente. La banda es va crear amb grans dosis d’il·lusió i afició, amb la premissa que a Villena hi ha una altra formació, concretament la Banda. Municipal Per eixe motiu, la vintena de músics fundadors van iniciar este projecte sabent que el camí no seria un camí de roses, i van crear, sense cap tipus d’ajuda o subvenció, tota l’estructura social necessària per a aconseguir funcionar amb personalitat jurídica pròpia segons els seus estatuts i la legislació vigent, i així contribuir en la difícil tasca de progrés i modernització per a les bandes de música.

El treball realitzat al llarg d’estos 15 anys ha sigut positiu i ha comptat amb un gran repertori que cada any es veu ampliat, amb la variada activitat concertística que desenvolupen tant a Villena com en els intercanvis i visites culturals a altres ciutats.

Al 2003, coincidint amb el seu X aniversari, es va presentar per primera vegada al Certamen Internacional de Bandes a Aranda de Duero (Burgos) i posteriorment, al 2005, va participar al Certamen Provincial d’Alacant, en el qual va obtindre el segon premi i al Certamen Internacional Ciutat de València.

Al 2007 va repetir segon premi al Certamen Provincial d’Alacant i al desembre va rebre el primer premi de l’Ajuntament de la Font de la Figuera en la Desfilada de Bandes de Música.

A més de col·laborar amb la Televisió Valenciana per a la gravació de la sèrie de Canal 9 Una Música, un poble, ha gravat tres CDs.

En l’actualitat compta amb 70 músics en actiu i la majoria de la plantilla està formada per jóvens que s’hi incorporen des de la seua pròpia escola de música, que des de 1994 funciona amb un progressiu augment en el nombre d’alumnes i professors, amb el consegüent esforç econòmic per a la banda.

Totes estes activitats, a més de les que es desenvolupen a la banda de l’escola, audicions, grups de cambra i la formació fa uns anys d’una Big Band, completen l’extensa i variada proposta cultural de la societat musical.

BIOGRAFIA DEL DIRECTOR

DAMIÁN MOLINA BENEYTO

Va nàixer a Bocairent, on va començar els seus estudis musicals als set anys amb Antonio Calatayud Vañó, en solfeig i amb el clarinet, i va continuar-los als conservatoris d’Ontinyent, Carcaixent, València, Saragossa i Alacant, on acaba els estudis superiors de música.

Ha assistit a diferents cursos i seminaris internacionals, on ha estudiat pedagogia, clarinet, direcció de cors, orquestra i banda, amb professors reconeguts internacionalment, com ara Laszlo Heltay, Alain Langreé, Stanislav Krousovsky, Ana Lucía Frega, Maravillas Díaz, Jan Cober, José Rafael Pascual, José Vte. Herrera, Emilio Molina, Eugen Corporon, etc.

Com a director va començar als 15 anys, en la direcció del cor parroquial que hi havia al seu poble natal. Paral·lelament comença també la seua tasca en la composició de música coral, música per a òrgan, per a xicotets conjunts instrumentals y música festera.

En la actualitat compta amb més de 50 composicions que comprenen diversos estils musicals, encara que hi predomina la música per a les festes de Moros i Cristians.

Ha aconseguit diversos premis de composició per a banda des de 1999 a Bocairent, Muro del Comtat i Callosa d’en Sarrià.
Primers premis, segons i/o premis accèssit del públic, constituïxen el seu su palmarés cada vegada que s’hi ha presentat.

La direcció de bandes la va començar al conjunt instrumental del Complex Educatiu de Xest, al 1987.

Al 1995 va exercir el càrrec de subdirector a l’Associació Unió Musical de Bocairent durant 10 anys, i ha sigut director titular durant dos anys a la Lira Musical de Salem

Des de novembre de 1998 és el director titular de la Societat Musical “Ruperto Chapí” de Villena, amb la qual ha aconseguit un treball notable, musical y personal.

Més de deu anys li han permés treballar molts estils de música i realitzar concerts de tota classe.

Como a director invitat ha dirigit moltes de les seues obres a les bandes de música de les comarques interiors de la Comunitat Valenciana i a Alagón (Saragossa).

Amb l’Associació Unió Musical de Bocairent ha dirigit a diverses ciutats i pobles de la Comunitat Valenciana i de Catalunya.

És també el director titular de l’Agrupació Coral Bocairent des de la seua fundació al 2004.

Compagina esta tasca amb la docència en educació secundà­ria al Col·legi Santa Maria d’Ontinyent.
Asociación Banda De Música de Épila (Zaragoza)

Asociación Banda De Música de Épila (Zaragoza)

HISTORIAL DE LA BANDA

La primera banda de música que es coneix a Épila data de 1880 i es va mantindre fins a 1954.

Després d’un parèntesi de més de 30 anys, al 1985, a través del conveni “Bandas en Marcha” entre la Diputació Provincial de Saragossa i els ajuntaments de la província, inicia el seu camí l’actual Banda de Música d’Épila com a banda municipal.

L’ensenyament musical i instrumental va ser a càrrec dels professors de la banda provincial. Vicente Montoro Sabater i Francisco Veses Martínez, recolzats per Francisco Badia Ruiz i Antonio Serra Plana, entre altres. Comptava aleshores amb 42 músics.

L’Associació Banda de Música d’Épila va prendre este nom al 1998 per mitjà de conveni administratiu amb l’Ajuntament, per a fomentar la participació i potenciar i desenvolupar les ensenyances musicals en la localitat, de manera que el consistori va cedir els instruments musicals, materials d’arxiu, local social i va facilitar el suport econòmic o organitzatiu necessari.

Va participar en els certàmens regionals de 1988, 1989 i 1990, i va obtindre el 1r premi en la categoria C, al 1988, i en la categoria B, al 1989. Va actuar al Palau Pignatelli al 1993 i va realitzar una gravació en directe. A San Sebastián de los Reyes al 1999.

Memorables van ser els seus concerts a la Sala Mozart de l’Auditori de Saragossa –on va gravar un CD en directe– i en la Setmana Gran de Sant Sebastià al 2003.

Ha participat en intercanvis culturals a França, on va actuar a Bordeus. Invitada a la inauguració del Paseo del Óvalo a Terol, al 2003, i a l’Alcora (Castelló), al 2004.

Al 2005 va participar en la XV edició del Festival World Music Contest a Kerkrade (Holanda), on va obtindre medalla d’or davall la direcció artística i musical d’Ismael Rubio Aliaga.

Al 2006, cercaviles i concerts a Terol i a les Festes del Pilar de Saragossa i emotiva actuació al Centre Aragonés de Barcelona.

Al 2007 va obtindre el 2n premi en el IV Certamen de Bandes Ciutat d’Osca.

Al 2008 va ser invitada a l’acte d’inauguració del nou enllumenat de la Basílica del Pilar i va obrir la cercavila i desfilada de gegants i nanos en la celebració del Dia d’Aragó a l’Expozaragoza 2008.

Ha realitzat més de 560 actuacions. Des d’octubre del 2006 dirigix la banda Sergio Jiménez Lacima. Està composta per 218 socis, dels quals 65 són músics en actiu, amb edats compreses entre els 11 i els 77 anys.

BIOGRAFIA DEL DIRECTOR

SERGIO JIMÉNEZ LACIMA

Jove pianista, director i compositor. Va nàixer en Ejea de los Caballeros (Saragossa). Va començar la seua formació a molt primerenca edat. Posseïx els títols superiors de piano i direcció d’orquestra pel Conservatori Superior de Música d’Aragó.

Ha realitzat estudis de direcció d’orquestra al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona amb Antoni Ros-Marbá, becat per l’Diputació Provincial de Saragossa.

Com a pianista ha actuat en diverses sales d’Espanya, França, Itàlia i Àustria. Ha obtingut 1a menció d’honor en el Concurs Internacional Ciutat de Sant Sebastià, finalista i premi a la millor interpretació de música espanyola en l’XI Concurs de Música de Cambra Teodoro Bailo de Saragossa, beca Ibercaja-DGA. Ha realitzat cursos de tècnica i interpretació pianística amb prestigiosos pianistes i pedagogs.

En la seua labor compositiva destaquen diversos premis obtinguts en concursos nacionals i internacionals. Algunes de les seues obres han sigut gravades en CD i DVD i s’han establit com obligades en certàmens nacionals i internacionals.

Ha realitzat cursos de composició amb prestigiosos professors i compositors: Samuel Adler, Manfred Trojahn, Carmelo Saitta i cursos de composició de música per a audiovisuals amb Fernando Velázquez o Arnau Bataller. Diverses agrupacions, instrumentistes i organitzacions del país li han encarregat obres per a una pròxima estrena.

Al 2009 va ser finalista de les Beques SGAE-Berklee per a estudiar Film Scoring (composició per al cine). S’ha posat al capdavant de diverses agrupacions simfòniques i de vent, com ara l’Orquestra Simfònica de Múrcia, l’Orquestra del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona, l’Orquestra de Cambra “Concuerda”, l’Orquestra de Cámbra-Ensemble “Ad libitum”, Orquestra dels cursos internacionals de música de Gandia, Societat Instructivo Musical “Santa Cecília” de Cullera, Unió Musical d’Ejea de los Caballeros, Unió Musical “L’Aurora” d’Albatera.

Ha realitzat cursos de direcció d’orquestra, cor i banda amb George Pehlivanian, Manuel Hernández Silva, Francisco Grau, Salvador Mas, Jordi Mora, Manel Valdivieso, Cristóbal Soler, Enrique Azurza, Marcos Castán. Al 2007 va ser seleccionat per a unes Masterclass al Royal College of Music de Londres i en els cursos internacionals de direcció amb Honrad von Abel a la República Txeca.

Al 2007 va obtindre el premi al millor director en el Certamen Nacional de Bandes de Música Ciutat d’Osca.

Al 2008 va ser designat director principal de la Banda Simfònica de la Federació Aragonesa de Societats Musicals i Escoles de Música Amateur.

És també director titular de la Banda de Música del Club Social d’Empleats Municipals de l’Ajuntament de Saragossa.
Banda Marcial De Fermentelos (Portugal)

Banda Marcial De Fermentelos (Portugal)

HISTORIAL DE LA BANDA

La Banda Marcial de Fermentelos, Filharmónica Fermentelense, Banda Antiga o “Rambóia”, com és coneguda afectuosament en la seua terra, va ser fundada en 1868 pel pare Alexandre Moreira dóna Silva Vidal i des de llavors ha tingut una activitat constant.

La banda oferix un ampli repertori que va des del mes tradicional, incloent-hi marxes, rapsòdies i transcripcions d’orquestra, fins a obres contemporànies per a banda, algunes de les quals han sigut compostes expressament per a la formació. Ha actuat també a l’estranger, especialment a Espanya i França, sempre amb èxit i molt aplaudida, en particular en la seua intervenció en el Parlament Europeu al maig del 2000.

Al maig del 2006 va participar en el I Concurs Internacional de Vila Franca de Xira, al qual van concórrer 37 bandes portugueses, espanyoles i italianes, i en el qual va obtindre el tercer lloc de la primera categoria.

Va ser seleccionada per a participar en les tres primeres edicions del cicle “Bandes en concert”, organitzat per la Delegació Regional de Cultura del Centre, a Portugal, i ha actuat en les més prestigioses sales i auditoris d’eixa part del país, com ara la Casa de Cultura de Santa Comba Dão, el Cine Teatre São Pedro, el Centre d’Arts i Espectacles da Figueira da Foz, el Teatre José Lúcio da Silva de Leiria i el Cine Teatre Avinguda de Castelo Branco.

Recentment, ha actuat a la Sala Suggia de la Casa de la Música de Porto, invitada pel seu director artístic, dins del cicle de concerts “Ao meio-dia”, de manera que es tracta de la primera banda filharmònica que actua a la reputada sala

Al novembre del 2008 va estrenar una cantata profana per a soprano, cor i banda del compositor Luis Cardoso, en una producció que va comptar amb vora 400 persones a escena. Esta banda ha contribuït en gran manera al reconeixement de Fermentelos i de la seua cultura, a causa de la tradició musical instituïda al municipi al llarg dels anys, la qual cosa fa que no hi haja a penes una casa en què no visca un músic.

En la trajectòria de la Banda Marcial de Fermentelos es compten quatre gravacions discogràfiques: Banda Velha (1999), Rambóia (2000), Marcial de Fermentelos (2005) i The Music of Luis Cardoso (2007), esta última feta per la prestigiosa editora holandesa Molenaar Editio BV.

Actualment, la Banda Marcial de Fermentelos està composta per vora huitanta músics, amb el mestre Carlos Marques com a director artístic.

BIOGRAFIA DEL DIRECTOR

CARLOS MANUEL PIRES MARQUES

Va nàixer a Veneçuela i viu a Portugal des dels 10 anys.

Va començar els seus estudis musicals a la Banda Marcial de Fermentelos als 11 anys, quan va ingressar al Conservatori de Música d’Aveiro en el curs 1984-85, on va estudiar clarinet i violoncel.

És llicenciat en clarinet per la Universitat d’Aveiro, on va estudiar amb els professors Antonio Saiote i Luis Silva. Està titulat en Psicologia, en l’especialitat de Psicologia de la Música, per la Facultat de Psicologia i Ciències de l’Educació de la Universitat de Porto, i doctor en Psicologia per la mateixa universitat.

Ha participat en diverses lliçons magistrals de clarinet impartides per Antonio Saiote, Manuel Jerónimo, Guy Deplus, Guy Dangain, Walter Boykens i Howard Klug. Com a oient ha assistit a altres lliçons desenvolupades per Paul Mayer, Michel Arrignon, Robert Spring, Gregory Smith, Enrique Peréz Piquer i Philipe Cuper.

Al 1990, en els Concursos de la Joventut Musical Portuguesa, va obtindre el primer premi ex aequo en la categoria de Música de Cambra, nivell mitjà. És membre fundador del Quintet “4Portango”, agrupació encarregada de la composició i gravació de la banda sonora de la pel·lícula "Mortinho per chegar a casa".

A més de a l’activitat clarinetista, també es dedica a la composició, i ha participat en diverses classes magistrals impartides pels mestres Christopher Bochmann, Emmanuel Nunes, João Pedro Oliveira i Amílcar Vasquez Dias. Va estudiar composició a la Universitat d’Aveiro amb João Pedro Oliveira durant quatre anys.

Al 1992 va obtindre una menció honorífica en el concurs de composició Premi Valentino Bucchi, de Roma. Al 1994 va guanyar el primer premi del Concurs per a Jóvens Compositors organitzat per la fundació portuguesa INATEL, amb una peça que més tard va interpretar la Banda Simfònica de Jóvens de la Unió Europea.

Al 2004 va obtindre el premi especial del concurs de composició Mestre Silva Dionisio; al 2007, es va alçar amb el primer premi en la segona edició del Concurs Nacional de Composició General Firmino Miguel (certamen promogut per la Banda Simfònica de l’Exèrcit).

Les seues obres s’han interpretat a Portugal; Amsterdam i Utrecht (Països Baixos); París, Budapest, Londres i Manchester (Regne Unit); Zuric i Ginebra (Suïssa); Ciutat de Mèxic, Caracas, Toronto i Nova York.

Estudia direcció d’orquestra amb Robert Houlihan i Rodolfo Saglimbeni i assistix als cursos de direcció de la Canford Summer School d’Anglaterra amb els professors Robert Houlihan, Rodolfo Saglimbeni, Denise Ham i George Hurst.
Banda de Tubas De Valencia (Valencia)

Banda de Tubas De Valencia (Valencia)

HISTORIAL DE LA BANDA

La idea de fundar una banda de tubes ha sigut un objectiu que ha perseguit David Llácer des de fa molt de temps. La seua il·lusió es va fer realitat l’any 1990 quan va crear, organitzar i dirigir la Banda de Tubes de Tenerife, la primera banda de tubes d’Espanya, al capdavant de la qual va estar fins al 2002.

La Banda de Tubes de València va nàixer l’any 2000 al Taller de Música Jove de València, també davall la iniciativa de David Llácer. Està integrada per tubes contrabaixes, baixes i tenors (bombardins), i pretén mostrar a la societat les enormes possibilitats tecnicomusicals que tenen estos instruments, agermanar els tubistes i crear un ambient favorable que eleve, per mitjà dels concerts trobades, el nivell i l’entusiasme dels seus integrants, entre els quals hi ha des d’alumnes de grau mitjà fins a reconeguts professionals de la nostra terra.

El somni d’este músic es va arredonir l’any 2004, quan va fundar la Banda de Tubes de les Illes Balears, com a conseqüència de la tasca que desenvolupa al Conservatori Superior de les Illes Balears, del qual és professor associat

La Banda de Tubes de València només realitza un o dos concerts anuals, atesa la dificultat de reunir el gran nombre de tubistes que la integren, que estan repartits per tot arreu de la geografia nacional.

Els integrants d’esta formació acudixen de manera completament altruista, sense cobrar, per tal de compartir uns moments de felicitat, que intenten transmetre al públic assistent.

BIOGRAFIA DEL DIRECTOR

DAVID LLÁCER

Va estudiar davall la direcció dels mestres J. Polache i H. Amorós a la Societat Unió Musical de Simat de la Valldigna (València) i amb M. Navarro, solista de l’ONE, a Madrid.

Va realitzar cursos amb H. Philips i W. Hilgers. Va assistir al Simposi Internacional per a tubistes a Alemanya els anys 1991 i 1997. Al març de 1992 va interpretar el concert per a tuba i orquestra de R. V. Williams amb l’Orquestra Simfònica de Tenerife, davall la direcció de G. Varga.

Ha col·laborat amb l’Orquestra Ciutat de Valladolid, Filharmònica de Gran Canària, Simfònica de Galícia, Simfònica de RTVE i Orquestra Ciutat de Granada. En la temporada 86-87, va ser tuba solista de la Banda Municipal de Las Palmas de Gran Canaria.

Va ser tuba solista de l’Orquestra Simfònica de Tenerife des de 1987 fins al 2002 i professor del Conservatori Superior de Música de Tenerife des de 1989 fins al 2002.

Va fundar la Banda de Tubes de Tenerife al 1990, de la qual va ser director fins al 2002.

Actualment dirigix la Banda de Tubes de València i la Banda de Tubes de les Illes Balears.

Ha impartit cursos i conferències per a tubistes a Sant Sebastià (Escola Superior de Música del País Basc “Musikene”), Sevilla, València, Màlaga, (Conserv. Superior) Castelló, Vigo (Conserv. Professional de Música), El Ferrol, Bilbao (Conserv. Juan Crisóstomo d’Arriaga), Còrdova (Conserv. Professional), Madrid, Punta Umbría, (Universitat de Huelva), Gran Canària (Conserv. Professional de Música), Jaén (Universitat Internacional d’Andalusia; Baeza), La Palma, Tenerife (Conserv. Superior de Canàries) i El Hierro.

Ha participat com a professor en trobades de la Jove Orquestra Nacional d’Espanya, Jove Orquestra d’Andalusia, Jove Orquestra de la Comunitat Valenciana i Jove Orquestra Nacional de Catalunya.

Al desembre del 2004 va estrenar amb l’Orquestra de València, davall la direcció de Gómez Martínez, el Concert per a Tuba i Orquestra de R. Talens.

És tuba solista de l’Orquestra de València (Palau de la Música) des de 2002 i professor del Conservatori Superior de les Illes Balears des de 2003.
SECCIÓ SEGONA
Koninklijke Harmonie Sinte-Cecilia Zele
Bandade Música do Concello de Barbadás DE San Lourenzo de Piñor
Sociedad Unión Musical de Yátova
Unió Musical “Lira Realense”
de Real de Montroi
Unió Musical de L’Eliana
Sociedad Musical “Ruperto Chapí” de Villena
Asociación Banda De Música de Épila
Banda Marcial De Fermentelos
Banda de Tubas De Valencia