Ellen Taaffe Zwilich va néixer a Miami el 1939, va començar els seus estudis com a violinista, graduant-se a la Florida State University el 1960. Posteriorment, va realitzar els seus estudis de composició a la Juilliard, sent la primera dona a doctorar-se a composició, i també va ser la primera dona a guanyar el Premi Pulitzer de música el 1983.
La seua obra va ser atonal al principi, després es va tornar postmodernista i neoromàntica. Ha sigut distingida incloent el Premi Pulitzer de Música el 1983, amb els premis Arturo Toscanini Music Critics Award, Ernst von Dohnányi, the American Academy of Arts and Letters, Guggenheim Foundation i quatre nominacions al Premi Grammy, el premi de música de cambra Elizabeth Sprague Coolidge, Alfred I. Dupont, Miami Performing Arts Center, la Medaglia d’Oro en el G.B. Viotti Competition i el premi NPR i WNYC Gotham, entre altres.
Pertany a l’Acadèmia Nord-americana de les Arts i les Lletres i a l’Acadèmia Nord-americana de les Arts i les Ciències, sent nomenada el 1995 per a la primera Càtedra de Compositors en l’història del Carnegie Hall i el 1999 compositora de l’any de Musical America.
Compositora prolífica en pràcticament tots els mitjans, les obres d’Ellen Taaffe Zwilich han sigut interpretades per la major part de les principals orquestres nord-americanes i per importants conjunts estrangers com són la Simfònica de San Francisco, la Filharmònica de Nova York, Simfònica de Detroit, Orquestra Simfònica de Chicago, Orquestra Simfònica de Boston, Orquestra de Cleveland, Orquestra Simfònica de Pittsburgh, així com pels més destacats directors com Pierre Boulez, James Conlon, Sir Georg Solti, Seiji Ozawa, Daniel Barenboim, Lorin Maazel, Jesús López-Cobos i Zubin Mehta, entre molts altres.
OBRA OBLIGADA: «CEREMONIES»
Encarregat per l’Escola de Música de la Universitat Estatal de Florida (FSU), amb assistència financera de socis afiliats de la FSU i la Divisió d’Assumptes Culturals del Departament d’Estat de Florida, Ceremonies (anteriorment titulada Simfonia per a vents), va ser estrenada per l’Orquestra de Vents de la Universitat Estatal de Florida i James Croftc com a director de l’Associació Nacional Nord-americana de Mestres de Bandes en Tallahassee, Florida.
La llarga experiència de Zwilich com a intèrpret de conjunt es mostra clarament a aquesta obra idiomàtica. Té tres moviments, el primer, Maestoso/Allegro, presenta el desenvolupament de tres motius; Elegy (en memòria de Manley P. Whitcomb, director de bandes i coordinador d’educació musical a la FSU de 1953 a 1977); i Allegro Vivo, començant amb una activa melodia i concloent amb una tornada al Maestoso inicial.