Des de final del segle XIX, l’Ajuntament de València celebra el tradicional Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València (d’ara en avant CIBM), que és el major referent mundial en este àmbit.
La convocatòria d’este certamen té la finalitat de fomentar i estimular l’activitat musical com a part fonamental del nostre patrimoni cultural, per a mantenir-ne la tradició, i la intenció d’apropar a la ciutadania una abundant programació d’activitats musicals en el sentit més ampli.
En este marc, l’Ajuntament de València establix les bases per les quals es regix la convocatòria del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València 2024, en la 136a edició, en règim de concurrència competitiva, d’acord amb l’article 17 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
2. REGIM JURÍDIC APLICABLE
1. La convocatòria es regix pel que disposen la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol l, pel que es regula el Reglament de la Llei general de subvencions; la disposició addicional segona de l’Ordenança general de subvencions de l’Ajuntament de València i els seus organismes públics, i també pel que disposa esta convocatòria.
2. Els premis són compatibles amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents de qualssevol administracions o ens públics o privats, nacionals, de la Unió Europea o d’organismes internacionals.
3. CRÈDIT PRESSUPOSTARI El finançament dels premis de la convocatòria, d’acord amb les quantitats que s’indiquen en l’apartat 12é, s’imputa a l’aplicació pressupostària BP630 33020 48100, “transf. premis, beques, pens., estud. investig.”, o equivalent, per un import total de setanta-un mil euros (71.000 €).
1. El finançament de les aportacions a les bandes de música que participen en el CIBM s’imputa a l‘aplicació pressupostària BP630 33020 22609, “activ. culturals y esportives”, o equivalent. L’import total es determina quan finalitze el sorteig, segons les quantitats de l’apartat 11é de la convocatòria.
2. El finançament de les aportacions als membres del jurat del CIBM, d’acord amb les quantitats de l’apartat 17é de la convocatòria, s’imputa a l’aplicació pressupostària BP630 33020 22609, “activ. culturals y esportives”, o equivalent.
El CIBM tindrà lloc els dies 18, 19, 20 i 21 de juliol l de 2024 al Palau de la Música de la ciutat de València.
Els dies d’actuació prevists per a cadascuna de les diferents seccions que conformen l’edició del CIBM són:
5. COMITÉ ORGANITZADOR Y COMITÉ EXECUTIU
El Comité Organitzador és l’òrgan rector del CIBM i li correspon la planificació, organització, execució i coordinació de les tasques necessàries per al desenvolupament del CIBM.
El Comité Executiu depén directament del Comité Organitzador i s’encarrega de la direcció tècnica i artística, de la secretaria, de la coordinació de les relacions internes i externes, de la logística i, finalment, de la producció i la realització de l’esdeveniment.
6. PARTICIPANTS: BANDES DE MÚSICA NO PROFESSIONALS 1. Poden participar en este certamen les bandes de música no professionals.
Així doncs, no hi poden participar les bandes de música, conjunts instrumentals o unitats artístiques de conservatoris o escoles de música professionals. Tampoc hi poden participar les bandes de música agrupades puntualment per a concursar o formades per una selecció de músics d’una mancomunitat, regió o àrea determinada. Així mateix, no hi poden participar les bandes de música juvenils. En cas que el Comité Organitzar ho requerisca cal acreditar el caràcter no professional mitjançant una declaració jurada de la persona representant de la societat musical.
2. De conformitat amb l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i l’article 27 del reglament que la desenvolupa, no poden obtindre la condició de beneficiari dels premis les societats musicals que, tot i que complisquen els requisits específics per a participar-hi, estiguen incurses en alguna de les causes enumerades a estes disposicions.
7. PARTICIPACIÓ DE LES BANDES DE MÚSICA DE NACIONALITAT ESTRANGERA
El Comité Organitzador es reserva la facultat d’invitar a participar directament al CIBM, sense passar per l’acte del sorteig, les bandes estrangeres no professionals que ho solliciten mitjançant un acte d’invitació formal. El Comité ha de respectar les quotes que assenyala l’apartat 9é de la convocatòria.
En cas que hi haja més sollicituds que el nombre de bandes estrangeres que poden participar en cada secció, el Comité Organitzador n’ha de resoldre la participació atenent la qualitat i trajectòria de les bandes.
La justificació de la invitació residix en l’interés públic de preservar el caràcter internacional de l’esdeveniment.
1. L’ordre d’actuació de les bandes participants és decidix en un sorteig públic.
2. Al començament de la intervenció de cada banda de música, fora de concurs, pot interpretar a l’escenari una composició d’entre les suggerides pel Comité Organitzador el dia del sorteig, amb una duració al voltant dels 5 minuts.
3. Dins de concurs oficial, cada banda ha d’interpretar les obres obligades que establisca el Comité Organitzador, i una obra de lliure elecció. Les bandes han d’interpretar, en primer lloc, l’obra o les obres obligades en l’ordre que indique el Comité Organitzador i, a continuació, l’obra de lliure elecció.
L’Ajuntament no es fa responsable de les qüestions legals que puguen afectar les bandes per l’ús de les partitures de les obres de lliure elecció.
4. La duració de l’obra de lliure elecció ha de ser:
10. INSTALACIONS, ORGANITZACIÓ I INSTRUMENTAL MUSICAL DE PERCUSSIÓ 1. L’escenari i les installacions sobre les quals es desenvolupe el CIBM han de ser iguals per a totes les bandes que participen en una mateixa secció.
La installació és competència exclusiva del Comité Organitzador i no es poden introduir modificacions no efectuades per este.
En l’execució de les seues obres musicals, és obligatori i d’inexcusable observança per part de les bandes participants la utilització dels instruments que facilita l’organització del CIBM (piano, arpa, celesta, i percussió com ara timbals, xilòfon, bombo, etc.). En l’annex I d’esta convocatòria es detalla, de forma expressa, cada instrument prestat per l’organització per al desenvolupament del CIBM.
2. Les bandes participants poden sollicitar a l’organització una prova tècnica, amb caràcter previ al CIBM, dels instruments subministrats per als músics que els hagen d’utilitzar.
L’Ajuntament de València abona a les bandes participants, per la seua actuació, les quantitats que s’indiquen a continuació:
La quantia total dels premis que atorga l’Ajuntament de València és de setanta-un mil euros (71.000 €) i es distribuïxen, d’acord amb les puntuacions del jurat, així:
La direcció artística i representants de les bandes concursants tenen l’obligació de pujar a l’escenari a arreplegar els premis obtinguts. Convenientment, l’organització ha de convocar tots els representants i directors a l’escenari a la lectura pública dels resultats i lliurar a cada banda participant un certificat de participació i agraïment públic.
Abans de cobrar els premis les entitats beneficiàries han d’estar al corrent de les seues obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, i també amb la Hisenda municipal. A este efecte, la presentació de participació en el CIBM comporta l’autorització expressa a l’Ajuntament de València per a sollicitar les dos dades a la Tresoreria General de la Seguretat Social i a l’Agència Tributària de forma telemàtica.
En la concessió dels premis cal tindre en compte la legislació vigent en matèria de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques a l’efecte d’aplicar les retencions corresponents.
Els premis es paguen mitjançant transferència bancària al compte que indiquen els beneficiaris, després de remetre el document “Sollicitud d’alta i manteniment en el fitxer de persones creditores, cessionàries, terceres i personal propi”, que es troba en la seu electrònica de l’Ajuntament de València.
13. INSCRIPCIONS
2. Les inscripcions s’han de formalitzar mitjançant la instància específica que s’habilite en la seu electrònica de l’Ajuntament de València.
3. Les instàncies, a més del contingut que establix l’article 66 de la LPAC, han d’especificar la secció per la que opten; el títol de l’obra de lliure elecció, la duració, l’autoria i, si és el cas, el transcriptor o transcriptora (només s’admeten transcripcions de les obres musicals degudament autoritzades), i també la peça musical que interpretaran fora de concurs. Juntament amb les instàncies, cal presentar una fotografia actualitzada i l’historial de la banda, posant l’accent en els últims 10 anys (participacions en concursos o certàmens, premis, gravacions, festivals, etc.), i la biografia del director o directora. Durant el període d’inscripció, les obres obligades de cada secció estaran a disposició de les bandes en l’oficina del CIBM (situada a l’avinguda del Cid, 37 – accessori) per a consulta-les i podran formular qualsevol pregunta al voltant del CIBM.
4. El fet de concórrer al Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València comporta la cessió a l’Ajuntament de València de tots els drets de fixació, reproducció, comunicació pública i distribució, i també el dret d’imatge i utilització del nom. Igualment s’accepta que les intervencions es puguen enregistrar en qualsevol format d’àudio o vídeo, transmeses a través d’internet o qualsevol altre procediment, per ràdio i/o televisió, en directe o en diferit, o editat discogràficament o videogràficament siga quin siga el suport magnètic, òptic o informàtic per a la comercialització o arxiu. Ambdós cessions s’entenen efectuades durant el temps màxim legalment recollit en el Reial decret legislatiu 1/1996, de 12 d’abril, pel que s’aprova el text refós de la Llei de propietat intellectual i la resta de legislació vinculada.
14. PARTICIPACIÓ I TERMINIS
1. Després de preseleccionar les bandes inscrites, cal notificar-los el dia i el lloc del sorteig de participació de les bandes inscrites i preseleccionades en cas que s’excedisca en alguna secció el contingent previst en les bases.
2. A continuació, tindrà lloc el sorteig per a determinar l’ordre d’actuació de les bandes participants. En el mateix acte es lliuraran les partitures de les obres obligades.
3. Les bandes excloses en el sorteig poden participar en el pròxim CIBM i, si és el cas, reservar-se una plaça en la secció corresponent. Si hi ha diverses bandes excedents en una mateixa secció, cal adjudicar la plaça mitjançant un sorteig.
4. Les bandes que després de ser admeses no participen en la competició queden inhabilitades per a poder actuar en el CIBM durant els tres anys consecutius, llevat que siga una causa greu, que s’ha d’acreditar davant el Comité Organitzador.
15. DOCUMENTACIÓ QUE HAN DE PRESENTAR LES BANDES PARTICIPANTS
El Comité ha d’adoptar les mesures que calga per a informar, enviar i rebre el material de les bandes espanyoles i estrangeres que participen en el CIBM.
Les bandes participants han de remetre la documentació següent:
• Sollicitud d’alta i manteniment en el fitxer de persones creditores, cessionàries, terceres i personal propi. Abans del 12 de març de 2024, a través de la seu electrònica de l’Ajuntament de València.
• Historial de la banda i biografia del director o directora en format digital (document Word), amb un màxim de 300 paraules cadascun. Abans del 12 de març de 2024, a cibm@valencia.es.
• Sis exemplars originals editats de la partitura de l’obra de lliure elecció. En el supòsit de transcripció d’una obra musical, cal aportar-hi el document que acredite l’autorització de la persona titular dels drets d’autor de l’obra original. Abans del 10 de març de 2024, a l’oficina del CIBM (situada a l’avinguda del Cid, 37 – accessori).
• Relació certificada dels músics participants a què es referix l’apartat 16, punt tercer, de la convocatòria. Abans del 24 de juny de 2024, a l’oficina del CIBM (situada a l’avinguda del Cid, 37 – accessori).
16. PLANTILLES DE LES BANDES
Per al control de les plantilles de les bandes participants s’establixen els punts següents:
1. Es constituíx una comissió de control formada pels membres que designe la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV, en avant) i per un interventor de cada banda en la secció que participe.
La Comissió de Control és competent per a controlar i vigilar la composició de les plantilles de les bandes participants. A este efecte, queda plenament facultada per a adoptar totes les mesures oportunes per a realitzar el treball d’investigació, vigilància i control i, a més a més, per a requerir la documentació que trobe necessària de les bandes participants.
La identificació dels músics és mitjançant l’exhibició del document nacional d’identitat original o altra documentació original de caràcter oficial que acredite la identitat.
2. La FSMCV només pot fer este control aplicant el que establix el Reglament sobre certamens pel que fa a fixació de plantilles (cap. III) en vigor en eixe moment en les seccions del CIBM en què participen, únicament, les seues societats musicals federades.
3. En les seccions en què actuen bandes pertanyents a la FSMCV i bandes d’altra procedència, tant nacionals com estrangeres, el sistema de control és el que establisca la FSMCV i s’ha de basar en l’acreditació de la pertinença real i efectiva d’un músic a una banda.
Per a acreditar la pertinença real i efectiva del seus músics, les bandes han de presentar, abans del 24 de juny de 2024, una llista certificada dels músics (nom, lloc de naixement, número de DNI o passaport i instrument musical) expedida per la Secretaria de la banda amb el vistiplau de la Presidència, en la qual han de figurar el màxim de músics següent:
17. ÒRGAN COMPETENT PER A LA VALORACIÓ DE LES ACTUACIONS MUSICALS: JURAT
2. Cada membre del jurat, de manera individual, ha de puntuar l’obra d’interpretació obligada sota els criteris següents:
Dels quatre paràmetres que cal valorar, descrits en el punt 17.3 de les bases, cada membre del jurat ha de puntuar-los de 0 a 10 punts i s’admeten fraccions de mig punt. La suma dels quatre criteris valorables (afinació, qualitat sonora i dinàmiques, qualitat artística de la interpretació i precisió rítmica) no pot superar els 40 punts per cada membre del jurat, i la suma total màxima de les puntuacions de tot el jurat, els 200 punts.
Seguidament, s’ha de valorar l’obra de lliure designació amb idèntics criteris.
La puntuació final és la resultant de la suma de totes les puntuacions en cada obra interpretada, la d’interpretació obligada i la de lliure designació, que determinarà el resultat dels premis corresponents.
Estos premis no poden ser compartits ni declarats deserts. En cas d’empat entre dos bandes, a major puntuació, els membres del jurat han de decidir per majoria a quina se li atorga el premi en una segona votació.
3. D’acord amb l’article 18.5, “qualitat artística”, de l’Ordenança general de subvencions de l’Ajuntament de València, els criteris que cal tindre en compte en la valoració de les interpretacions de les obres lliures i obligades són:
L’organització del CIBM es compromet amb la direcció artística de la banda guanyadora de la Secció d’Honor, a la participació en qualitat de director/a convidat/da, a la realització d’un programa de concert amb la Banda Simfònica Municipal de València, dins de la seua programació en la temporada 2024/2025.
En cas de renúncia expressa, per la direcció artística que li correspon en dret la participació, serà el director/a que haja obtingut el segon i tercer premi, respectivament, qui ocupe el lloc del director/a que desistisca.
Les bandes guanyadores de la secció d’honor, tercera, segona i primera d’esta edició oferiran un concert, de caràcter remunerat, la celebració i característiques de la qual seran definides amb DOS mesos d’antellació, al Palau de la Música de València, integrat en la temporada2024/2025, en la forma i amb els requisits que establisca l’ OAM Palau de la Música.
En cas de renúncia expressa, per la banda que li corresponga en dret la participació en el cicle de concerts, serà l’agrupació que haja obtingut el segon i tercer premi, respectivament, qui ocupe el lloc dela banda que desistix.