100 anys, Certamen de 1917
Dimarts 31 de Juliol i Dimecres 1 de Agost
Fa 100 anys, el Certamen de Bandes de Música de 1917 es va celebrar a la plaça de bous del carrer Xàtiva, igual que el de l'any anterior a cavall entre els mesos de juliol i agost, concretament el 31 de juliol i l'1 d'agost, en el qual van participar un total de vuit bandes de concurs, tres en segona secció i altres cinc en primera secció, a més de la Banda Municipal de València com a agrupació convidada per a tancar els dos dies de certamen.
A les tres de la vesprada es va repetir, com tots els anys, la desfilada al so de pasdobles de les bandes participants cap a la Plaça de Bous des de diferents punts de la ciutat, acompanyades de nombrós públic.
A les quatre i mitja de la vesprada es va constituir el jurat, que estava format en aquesta edició per Tomás Barrera Saavedra, compositor i vicepresident de l'SGAE; Juan Bautista Benlloch Mestre, músic major del Regiment Sant Marcial Nº 44 de guarnició a Burgos; i Juan Cortés Cortés, professor del Conservatori de València.
A les tres de la vesprada es va realitzar la desfilada de les bandes, que van recórrer els carrers de València. A les quatre i mitja va començar el certamen a la Plaça de Bous, amb gran afluència de públic, malgrat la pluja del matí.
Seguidament, les tres bandes de la segona secció van executar, com a obra obligada, la Rapsodie sud dónes airs du pays d’oc, de Paul Lacombe. Posteriorment, les cinc bandes de la primera secció van executar cadascuna la seua obra de lliure elecció. La primera jornada del concurs musical va concloure a les set i mitja de la vesprada, amb l'actuació de la Banda Municipal de València, composta per 70 músics i dirigida per Luís Ayllón Portillo.
El segon dia de certamen va començar a les quatre i mitja de la vesprada. Es va realitzar la desfilada de bandes dins de la Plaça de Bous del carrer Xàtiva i, a continuació, pujaren a l'escenari per a interpretar l'Obertura roma, de Jules Massenet, obra obligada de les bandes de la primera secció. Seguidament, van intervenir les bandes de la segona secció, que interpretaren l'obra de lliure elecció. El Certamen va finalitzar amb l'actuació de la Banda Municipal de València, dirigida per Luís Ayllón Portillo, qui en el moment d'interpretar l'obra titulada La vara d'alcalde li va cedir la batuta al seu compositor i membre del jurat d'aquesta edició, Tomás Barrera Saavedra. L'acte va acabar a les set i mitja de la vesprada. Els membres del jurat van marxar al Pavelló Municipal a deliberar i, sobre les onze i mitja de la nit, després de passar una gran tempesta, es va llegir l'acta del jurat.
Els premis al pasdoble, de 150 pessetes, van ser, el primer dia, per a la Banda de la Unió Musical de Sueca, que va interpretar el pasdoble Església, arròs i dolçaina, de José Serrano Simeón i, el segon dia, per a la Banda Lira Burrianense de Borriana, que havia executat el pasdoble Ridaura.
Pel que fa als premis de la primera secció: el primer premi i 3.000 pessetes van ser per a la banda del Centre Instructiu Unió Musical de Llíria, formada per 53 músics i el seu director Eduardo Felip Suárez, que va interpretar El rei Lear Op. 4, d'Héctor Berlioz. El primer accèssit i 2.000 pessetes van ser per a la Banda Primitiva de Llíria, formada per 45 músics dirigits per Emilio Seguí Ripoll, que va interpretar l'obertura Maila, d'Albert Charles Roussel. El segon Accèssit i 1.000 pessetes van ser per a la Banda Filharmònica del Centre Vallense de la Vall d'Uixó, formada per 52 intèrprets i el seu director Joaquín Rambla Castelló, que va executar l'obertura Tannhäuser, de Richard Wagner. La Societat Instructiva Musical de Manises, formada per 52 músics i dirigits per Enrique García Gozalvo, va obtenir el tercer Accèssit i 500 pessetes, per la interpretació de l'obertura Der Freischütz Op. 77, de Carl María Von Weber. Es va quedar sense premi en aquesta secció la Societat Musical Unió de Sueca, formada per 50 músics dirigits per Vicente Navarro Messeguer, que va interpretar Carnestoltes Noruec Op. 14, de Johan Severin Svendsen.
Quant als premis de la segona secció: el primer premi i 2.000 pessetes van ser per a la banda Corporació Musical de Pobla de Vallbona que, formada per 39 músics i dirigits per Dionisio Pitarch Gomis, va interpretar l'obertura Suite, d'Ernest Guiraud. El Primer Accèssit i 1.000 pessetes van ser per a la Banda Municipal de Tavernes de la Valldigna, formada per 40 músics i dirigits per Fernando Tormo Ibáñez, que va tocar obertura Silvana, de Carl María Von Weber. El Segon Accèssit i 500 pessetes van ser per a la banda Lira Burrianense de Borriana, formada per 40 músics dirigits per Juan Bonet Abellá, que va interpretar l'obertura Capricho español, de Camilo Pérez Monllor.
Els preus de les localitats en aquesta edició van ser superiors als de l'actualitat, oscil·lant entre els seixanta cèntims de l'entrada general de sol fins a les 14 pessetes d'una llotja amb sis entrades per a cada audició, passant per la pesseta de l'entrada general d'ombra, la pesseta i mitja de la davantera de 2a naia i primera i segona contrabarrera, i les dues pessetes de la barrera i les cadires de replà.
Alfredo Ruíz / Daniel Belloví
|