Ensemble de Dolçaina i Percussió de la Ciutat de València
HISTORIAL DE LA BANDA
Naix al si i per iniciativa de l´Escola de Música Tradicional de la ciutat de València amb la finalitat d'originar la formació d'una agrupació estable, representativa i innovadora en l'àmbit de la música tradicional valenciana, que, a més a més, constituïx la seua màxima expressió artística.
Després del procés de selecció corresponent, esta formació està integrada per intèrprets de l'àmbit de la música tradicional de sòlida formació i reconegut prestigi.
Les finalitats de l'Associació Cultural Escola de Música Tradicional de la ciutat de València són: l'estudi, foment i divulgació de la cultura i música tradicional valenciana. Així i per a poder assegurar la continuïtat en el temps i el nivell d'excel·lència de l´Ensemble de dolçaina i percussió de la ciutat de València compta amb altres quatre conjunts instrumentals i un grup de cambra en els quals els alumnes complementen la formació.
L´Ensemble de dolçaina i percussió de la ciutat de València es va presentar davant la societat valenciana a l´Ateneu Mercantil de València al III Concert de Música Festera que va organitzar la Federació Valenciana de Moros i Cristians amb motiu de la presentació dels capitans de les Festes de Moros i Cristians al Cap i Casal de l´any 2014. L´Ensemble de dolçaina i percussió de la ciutat de València va comptar, per a aquest concert, amb la col·laboració com a directors convidats d´Antoni de la Asunción Andrés, Francisco Valor Llorens, així com la del mestre José Rafael Pascual Vilaplana, que va dirigir l´obra que el va tancar.
Al mes de setembre l´Ensemble de dolçaina i percussió de la ciutat de València col·laborarà com a grup pilot en la primera edició de les Jornades de Direcció Musical Ciutat de València.
BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR
Fernando Cantó Salinas
Estudia dolçaina amb el mestre Xavier Richart a l'Escola Municipal de Dolçaina de València, complementa formació amb el mestre Alejandro Blay. És titulat superior de música en l'especialitat d'Instruments de la música tradicional i popular per l'Escola Superior de Música de Catalunya.
Ha realitzat cursos de direcció de colles amb JR Pascual Vilaplana i direcció coral amb Josep Ramón Gil -Tárrega i Josep Robert Sellés.
Ha sigut cap d´estudis i mestre de dolçaina, tabal, música de cambra, conjunt i cor al Centre Professional de Música "Mestre Molins" de Quart de Poblet.
També ha estat professor de dolçaina i conjunt al Centre Professional de Música de l´Alcúdia. Ha dirigit, entre altres, els grups de dolçaina i percussió: "El Regall" d´Ontinyent i "Ruzafa-fa" de València.
En l´actualitat és cap d´estudis de l´Escola de Música Tradicional de la Ciutat de València i mestre de dolçaina, tarota, conjunt i cor. Com a intèrpret forma part del trio Dolçabalocchi i del grup de cambra La Tilera, del qual és, així mateix, director.
Ha col·laborat com a solista, entre altres, amb: la Unió Musical de Llíria, la Banda Simfònica de la Força de Maniobra, Banda Simfònica d´Alaquàs, el cor FECOCOVA, el grup Obrint Pas, la companyia de teatre El Ball de Sant Vito, així com amb el gaiter Carlos Núñez.
L´any 2001 guanya el primer premi en el III Concurs de Composició per a Dolçaina i Percussió Ciutat d'Algemesí.
És autor de la banda sonora del curtmetratge Diarios del último día finalista en la XXXI edició de la Mostra de València.
Ha participat en els enregistraments, entre altres, dels discs: Nadal III, De la festa la vespra i Dolçabalocchi.