Ateneu Musical "La Lira" de Corbera
HISTORIAL DE LA BANDA
Tenim constància documentada de l'existència d'una banda al nostre poble l'any 1868, però es tractava de grups d'amics que es reunien per a interpretar xicotetes peces musicals.
L'any 1919 es forma ja una banda de música, perfectament organitzada com a tal, anomenada UNIÓ MUSICAL CORBERENSE. Per això es contracta l'any 1920 el professor de música Ricardo Benavent i Bonora.
L'any 1921 ix per primera vegada al carrer contractada per una falla de València.
Durant l'any 1922 es produïx una desunió entre els socis i la banda va desaparéixer.
El 6 de març de 1924 alguns dels anteriors músics decidiren fer una banda de música que s'anomenaria com en l'actualitat: ATENEU MUSICAL LA LIRA.
Els mestres-directors de la nostra banda van ser:
- Ricardo Banavent Bonora (1924-32)
- Eduardo Vila Pons
- Marino Martí Blay (1935-36)
- Bernabé Sanchis
- Alfredo Baldrés
- José Maria Borrero
- Vicente Terol Gandia (1945-50)
- Rafael Talens (pare)
- José Maria Sanchis Chapa
- José Chasan
- Vicente Alonso Brull
- José Fabra López (1973-91)
- Fco. Javier Martínez Martínez (1991-98)
- Jesús Cantos Plaza (1999-2002)
- Ricardo Ortega Sansaloni (2002-2009)
L'any 2009 es fa càrrec de la banda l'actual director Samuel Pérez Ortega.
Durant la nostra dilatada història hem aconseguit premis i reconeixements com ara:
- - Primer premi en la Festa del Pasdoble (Sueca 1929)
- Primer premi al Certamen de Bandes d'Alcoi (1933)
- Segon premi al Certamen de Bandes de València (1936)
- Entre 1945-50, 6 primers premis, 4 segons i un de tercer als certàmens d'Albaida, Requena, Cullera, Benifaió, Carcaixent, Catarroja, Gandia i Xàtiva.
- Segon premi al Certamen de Sueca (1952)
- Segon premi al Certamen d'Alcoi (1957)
- Primer premi al Certamen Ciutat de Sogorb (1983)
- Tercer premí al Certamen de Campo de Criptana (1989)
- Segon premi al Certamen de València (1992)
- Primer premi al Certamen de València (1993)
- Segon premi al Certamen de València (2000)
- Tercer premi al Certamen de la Diputació (2001)
- Segon premi al Certamen Vila d´Alginet (2009)
- Primer premi al Certamen Dosbarrios (Toledo) (2010)
Actualment organitza i participa en nombrosos festivals de bandes d'intercanvi cultural com este, els quals afavorixen la difusió de la nostra cultura musical que, com a valencians, tenim tan assolida.
BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR
Samuel Pérez Ortega
Va nàixer a Guadassuar, on va començar els seus estudis musicals a la Societat Unió Musical Sta. Cecília. Després va continuar al Conservatori Mestre Vert de Carcaixent, al Conservatori Superior de Granada, Sevilla i al Joaquín Rodrigo de València, on va obtindre el títol de professor superior de clarinet.
Més tard va realitzar estudis tant del seu instrument com d'altres matèries (direcció, anàlisi, pedagogia, didàctica, informàtica musical, etc.) amb prestigiosos professors.
Dins l'àmbit de la interpretació, ha oferit nombrosos concerts com a solista i com a instrumentista a diverses agrupacions de cambra (especialment quartet de clarinets) per tota la geografia espanyola. A més, és clarinet solista de la Societat Unió Musical Sta. Cecília de Guadassuar durant diversos anys, durant els quals va aconseguir premis en totes les categories, incloent-hi la Secció d'Honor del Certamen Internacional de Bandes Ciutat de València, entre d'altres.
En l'actualitat és, per oposició, professor de clarinet i música de cambra al Conservatori Professional de Música Ana Mª Sánchez d'Elda.
Recentment acaba de concloure els estudis de diplomat en direcció d'orquestra a la Universitat de València.
Des de l'any 1997 fins al 2009 va ser director de l'Agrupació Musical Sta. Bàrbara de Piles i de la seua escola de música. Hi destaquen els tercers premis aconseguits al Certamen Provincial de València els anys 2000 i 2007, així com el tercer premi del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València l'any 2007.
L'any 2009 va passar a dirigir la Banda Ateneu Musical La Lira de Corbera amb la qual va aconseguir el primer premi al III Certamen de Bandes de Música Villa de Dosbarrios, realitzat al 2010. |