Sociedad Unión Musical de Alberic
HISTORIAL DE LA BANDA
La fundació de la Societat Unió Musical d'Alberic data de l'any 1852, amb caràcter de banda municipal i dirigida per una mestra amb nocions musicals. L'any 1882 se'n va fer càrrec el director Modesto Perales, amb una plantilla de vint-i-cinc músics.
Una de les missions de la banda d'Alberic ha sigut participar en certàmens de bandes de música. Va ser una de les bandes que van participar en el primer Certamen de la Fira de Juliol a la ciutat de València, l'any 1886 (actual CIBM València), on va obtindre un tercer premi. Ha continuat acudint a diversos certàmens, amb diferents directors, durant la seua llarga història, com per exemple l'any 1931 al de València, amb un primer premi; amb el director Ramón Ramirez Caldes va assistir l'any 1941 (1r premi Secció Primera), l'any 1942 (1r premi Secció Especial) i l'any 1948 (2n premi Secció Especial), tots ells al de València.
L'any 1956 se'n va fer càrrec Emilio Mínguez Martínez, veí d'Alberic i molt volgut per la seua banda, tot el poble el coneixia com "el mestre", que durant 25 anys va ser el director d'esta banda. Amb la seua formació i de la seua mà, van participar en diferents edicions dels certàmens de València, on van aconseguir sempre primers i segons premis en les seccions Primera i Especial B.
L'any 1981 se'n va fer càrrec el director Enrique de Dios Cintero, amb qui eixe any va obtindre en el certamen de València un segon premi de la Primera Secció, i l'any següent, un segon premi de la Secció Especial B. Més tard, se'n fan càrrec diferents directors, com ara Vicente Barberá, Miguel Gorrea, German Nogués, etc., sense deixar d'anar a diferents certàmens, en els quals aconseguix molts premis, tant en el certamen de València, com en el de Cullera, i com en el de Campo de Criptana, i actua a l'estranger en diferents Europeades i altres concerts, com ara a Holanda, Bèlgica, França, Portugal, etc.
La nostra societat compta amb nombrosos músics professionals repartits per tota la geografia espanyola, i que acudixen a la seua banda sempre que tenen ocasió. Cal destacar la figura de grans músics com ara el mestre Mario Vallés Torres o Miguel Iborra Climent, dos músics que en l'última dècada ens han abandonat i que han treballat molt per la seua banda.
L'any 2002 se'n va fer càrrec Francesc Xavier Martínez Martínez, amb qui l'any 2004, assistix al Certamen de Bandes de Cullera i hi aconseguix el premi a la millor desfilada, primer premi, i premi a la millor banda del certamen. L'any 2005, participa en la Secció Primera del CIBM de València on aconseguix el primer premi.
Des de desembre de 2005, el director titular de la banda és Daniel Ferrero Silvage, amb qui l'any 2007 va assistir al CIBM de València, on va participar en la Secció d'Honor i hi va aconseguir el segon premi. I al 2009, va participar en el Certamen Internacional Vila d'Altea, en la Secció Simfònica, on va aconseguir el primer premi.
A més de certàmens, els últims anys la nostra banda ha realitzat diferents concerts al Palau de la Música, dins del Cicle de Ràdio Nacional d'Espanya, o el Festival de les Nostres Bandes de Música, i ha sigut protagonista de diferents programes sobre bandes de música, com Bandalia o el de Les Nostres Bandes de Música.
En l'actualitat, compta amb una plantilla de 200 músics federats i un total de 400 socis. També compta amb una Escola de Música reconeguda per la Conselleria d'Educació, dedicada al mestre i compositor local Leopold Magenti, de manera que este és el gran planter que té la nostra banda, amb professors qualificats que formen els nostres alumnes. També hi ha una Banda Infantil i una Banda Juvenil, formada per alumnes de l'escola.
BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR
Daniel Ferrero Silvage
Va nàixer a Ontinyent l'any 1965. Va començar els seus estudis musicals a la seua ciutat natal de la mà del pare V. Pérez-Jorge. Va continuar els seus estudis professionals al Conservatori Superior de Música de València, on va obtindre les titulacions superiors de trompa amb José Rosell, harmonia, composició i instrumentació amb Luis Blanes Arques i Amando Blanquer Ponsoda, direcció de cors amb Eduardo Cifre i direcció d'orquestra amb Manuel Galduf.
Ha assistit a classes de direcció amb Manuel Galduf, Bernardo Adam Ferrero, Roberto Forés i Antoni Ros Marbà. Ha dirigit les agrupacions següents: l'orquestra del Conservatori de València, l'Orquestra Simfònica del Vallés, la Unió Musical de Muro i la Banda Municipal de Villena. Des de 1987 fins a l'any 2000 va ser director titular de la Banda Unió Artística Musical d'Ontinyent, amb la qual va obtindre dos primers premis en els certàmens de Cullera i Elda, un tercer a Campo de Criptana i un segon a València. Des de 2001 fins a 2005, va ser director titular de la Banda de la Societat Filharmònica Alteanense. Amb esta banda va inaugurar el Palau de les Arts d'Altea i va obtindre un segon premi en el certamen ciutat de Múrcia l'any 2001, i la medalla d'or amb menció d'honor en el certamen de Kerkrade l'any 2005.
Ha realitzat diverses gravacions per a l'Editorial Alberry Soart, RNE (cicle concerts al Palau) i altres entitats culturals d'Ontinyent i Altea. És membre de la Societat General d'Autors i Editors, i vicepresident de l'Associació de Compositors de Música de Moros i Cristians (ACMMIC). Ha sigut membre de jurat en diversos certàmens a les ciutats d'Elda, Altea la Vella, Villena i València.
L'any 2008 va ser director invitat en el "4t Estágio de Orquesta de Sopros PIAGET", campus Universitari de Mirandela i Viseu a Portugal. Esta trobada estava dirigida als alumnes universitaris i de conservatoris que volien perfeccionar els seus estudis musicals amb la interpretació en conjunt de diverses obres i estils, tot impulsat per la llicenciatura de música d'eixa universitat.
Quant a la composició, és autor de més de 50 marxes i pasdobles. Així mateix, també ha compost per a altres plantilles instrumentals: cal mencionar la Fantasia per a marimba, el poema simfònic Untinianum, Tema i variacions per a orquestra, Sinfonieta per a conjunt instrumental, Ave María per a cor, i dos obres incidentals, una per a orquestra i cor, amb text d'A. Machado i una altra per a piano, clarinet i flauta. Per encàrrec de l'ajuntament d'Elda, va compondre l'any 1998 la marxa mora obligada del certamen de bandes d'eixa localitat.
Actualment és professor de trompa al Conservatori Professional de Cullera i director de la banda Unió Musical d'Alberic, amb qui ha obtingut un segon premi en la Secció d'Honor del Certamen Internacional Ciutat de València l'any 2007, i un primer premi en la secció simfònica en el Certamen Internacional Vila d'Altea l'any 2009.
|