HISTÒRIA

Fa 100 anys, Certamen de Bandes de 1924.

Fa 100 anys, el Certamen de Bandes de Música de 1924, es va celebrar en la plaça de bous del carrer Xàtiva, durant els dos primers dies del mes d'agost, participant en el mateix un total de deu bandes de concurs, sis en Secció Segona i altres quatre en Secció Primera, comptant amb la Banda Municipal de València i amb Banda del Real Cos de Guàrdies Alabarders de Madrid com a agrupacions convidades per a tancar els dos dies de Certamen.

A primeres hores de la vesprada de l'1 d'agost, conforme tots els anys les bandes van anar desfilant al so de pasdobles cap a la plaça de bous, rebent al seu pas els calorosos aplaudiments del nombrós públic.

A les cinc de la vesprada es va constituir el Jurat que estava format en aquesta edició per Juan Cortés Cortés, Professor del Conservatori de València, Pedro Sosa López, Compositor valencià i Professor del Conservatori de València, i José María Navarro Ros, Director de la Banda del Regiment Mallorca Núm. 13 de guarnició a Múrcia, i una vegada constituït el jurat va començar la desfilada dins de la plaça de bous.

Seguidament, les sis Bandes participants en la Segona Secció, van interpretar com a obra obligada la Dansa de Bacants de l'òpera còmica «PHILEMON ET BAUCIS» del compositor francés Charles Gounod. Posteriorment les quatre Bandes de la Primera Secció van executar cadascuna la seua Obra de Lliure Elecció. Concloent la primera vesprada del Concurs Musical amb l'actuació de la Banda Municipal de València, amb 70 músics i dirigida per Luis Ayllón Portillo i amb l'actuació de la Banda del Real Cos de Guàrdies Alabarders de Madrid, amb 45 músics i dirigits per Emilio Luis Vega Manzano, antic director de la Banda Municipal de València.

El segon dia del certamen, va començar igual que el dia anterior amb la desfilada de les Bandes de Música participants pels carrers de València fins a la seua arribada a la Plaça de bous de la ciutat. Una vegada assegut el jurat en la seua tribuna, va començar a les cinc de la vesprada amb la desfilada de bandes dins de la plaça de bous, per a a continuació pujar a l'escenari les Bandes de la Secció Primera i interpretar com a obra obligada «A SUMMER DAY IN NORWAY» (Dia d'Estiu a Noruega) del compositor alemany Rudolf Willmers. Seguidament, van intervindre les bandes de la Segona Secció interpretant la seua Obra de Lliure Elecció. Va finalitzar el Certamen amb l'actuació de la Banda Municipal de València i de la Banda del Real Cos de Guàrdies Alabarders de Madrid, acabant el certamen quasi a les deu de la nit.

A mitjanit es va fer públic la decisió del jurat en el Pavelló Municipal de la Fira situat en el passeig de l'Albereda, sent aquest el resultat:

Premis de la Primera Secció: Primer Premi i 4.000 pessetes per a la banda «Unió Musical» de Llíria, amb 55 músics i el seu director Eduard Felip Suárez que van interpretar «Els Preludis» de Franz Liszt. Primer Accèssit i 2.500 pessetes per a la Banda «Primitiva» de Llíria, amb 64 components i dirigits per Félix Soler Villalba, van interpretar les «Danses guerreres del Príncep Igor» d'Alexander Borodin. Segon Accèssit amb 1.500 pessetes va ser per a la Banda «Ateneo Musical Obrero» de Torrent, amb 53 intèrprets i el seu director José María Rius Lerma, executant la «Rapsodia Manchega» d'Emilio Luis Vega Manzano.

Va ser desqualificada en aquesta Primera Secció la «Unión Musical» de Carcaixent amb 57 músics i dirigits per Emilio Seguí Ripoll, interpretant l'Obertura «Jubel» de Carl Maria Von Weber.

Premis de la Segona Secció: Primer Premi i 3.000 pessetes per a la Banda «Sociedad Instructiva Musical» de Benimaclet, que amb 40 músics i dirigits per Manuel Belando Martínez van interpretar l'obra «Andalucía» d'Eduardo Escobar de Rivas. El Primer Accèssit i 1.750 pessetes va ser per a la Banda «Artística Musical» d'Alginet, amb 40 places, que van tocar obertura «Don Juan» de Wolfgang Amadeus Mozart, dirigits per Pascual Pérez Choví. El Segon Accèssit amb 1.000 pessetes va ser per a la Banda «Victoria» de Alcudia de Carlet, amb 40 músics i dirigits per José García Pastor, que van interpretar l'obertura «Euryanthe Op. 81» de Carl Maria Von Weber.

Van ser desqualificades en aquesta Segona Secció la Societat Musical «Granados» de Quartell amb 40 músics i dirigits per Ramón del Valle Alvira, interpretant l'Obertura «Monte Arruit» de Ramón del Valle Alvira, director de la Banda; la « Antigua Sociedad Musical» de Faura amb 39 músics i dirigits per Manuel Muñoz Villanueva, interpretant l'Obertura «El Llac de les Fades» de Daniel François Esprit Auber; i la «Banda Municipal» d'Antella, amb 40 places, dirigits per Amadeo Gascó Camarena i que va interpretar l'obertura «Egmont Op. 84» de Ludwig Van Beethoven.

En aquesta edició ja no va haver-hi premi al Pasdoble, i els preus de les localitats eren superiors als de l'actualitat, oscil·lant entre la pesseta que costava l'entrada general de sol, fins a les 20 pessetes d'una llotja amb sis entrades per a cada audició, passant per les 2,50 pessetes de l'entrada general d'ombra, les 4 pessetes de la davantera de 2a naya i primera i segona contrabarrera, i les 5 pessetes de la davantera llotja de 2a naya, la barrera i les cadires de replà.


Certamen Internacional de Bandas de Música Ciudad de Valencia
Alfredo Ruiz / Daniel Belloví