Sociedad Instructiva Unión Musical de Tavernes de la Valldigna

La Banda Simfònica de la Societat Instructiva Unió Musical de Tavernes de la Valldigna va fer la seua presentació el 1883, sent el primer director el sr. Lorenzo Sanchis.

El 1969 es va fer càrrec com a director Eduardo Arnau Moreno, el qual en poc de temps aconseguix millorar notablement el seu nivell musical i enquadrar-la en la Primera Secció del CIBM. El 1979 participa en la Secció Especial A (màxima categoria), hui Secció d’Honor. Després d’Eduardo Arnau es fan càrrec de la banda Pascual Martínez Martínez (2008), José Manuel Beltrán Bisbal (2009), Carlos Revert Espí (2011-2015) participant en els certàmens del CIBM en secció d’honor el 2013 i el 2015. Del 2015 fins al 2019 dirigix la banda Rafael Garrigós García, participant en el certamen de la Diputació de València l’any 2017.

La Banda de la SIUM de Tavernes ha assistit a nombrosos Certàmens, destacant més activament en la participació del CIBM de València. Entre altres, destaquen els primers premis l’any 1996 i el 2000; primer premi en secció especial A el 1989 o la medalla d’or al WMC de Kerkrade.

La Banda Simfònica de Tavernes ha actuat a moltes poblacions i capitals d’Espanya, on ha deixat constància d’un gran nivell artístic i musical, especialment al Palau de la Música de València. També ha realitzat eixides a diversos països europeus com Alemanya, Rússia, Itàlia i Portugal.

Actualment compta amb uns 200 músics federats, i més de 70 d’ells són músics professionals que treballen en conservatoris, orquestres i bandes de tot l’Estat espanyol. La Banda Simfònica ha realitzat nombroses gravacions entre les que cal destacar:

Actualment són més de 800 els socis que donen suport a la labor educativa, artística i musical desenrotllada per la Societat Instructiva Unió Musical, la banda de la qual la dirigix, des de juny del 2020, el músic de Tavernes, Carlos Sancho Cantus.


Carlos Sancho Cantus

Inicia els seus estudis de direcció amb el prestigiós director Cristóbal Soler. A més, ha realitzat cursos de direcció amb Salvador Sebastià, Alex Schillings, Johan de Meij, Franco Cesarini, Isabelle Ruff-Weber, Laszlo Marosi o Jan Cober, entre altres. Ha estat alumne de l'Acadèmia de Direcció Internacional AIDO José Collado i és titulat superior en l’especialitat de “direcció d’orquestra i cor” al Conservatori Superior “Joaquin Rodrigo” de València.

Ha realitzat quatre cursos de direcció de banda impartits per José Rafael Pascual-Vilaplana. Va ser seleccionat com a alumne convidat per a estudiar direcció en el Leopold Mozart Zentrum d'Augsburg (Alemanya) sota la direcció de Maurice Hamers. En l’actualitat també estudia amb el director Miguel Romea.

Ha sigut director titular de la Societat Musical Santa Cecília de Fortaleny i de la Societat Musical l’Entusiasta, de Benifairó de la Valldigna, amb la qual guanya primer premi i esment d’honor al certamen provincial de la Diputació de València en segona secció l’any 2022, i al certamen autonòmic de la Comunitat Valenciana en gener de 2023. Actualment és director de la SIUM de Tavernes de la Valldigna, amb la qual van guanyar medalla d’or al World Music Contest de Kerkrade l’any 2022, en primera divisió.

Ha participat en nombrosos concursos de direcció; primer premi a Mezzocorona (2016); participa en el Golden baton del WMC de Kerkrade (2017). Primer premi “Ciutat de Cullera” (2018). Finalista dels “Encontres de direcció orquestral” amb la Banda Municipal de Bilbao (2019 i 2020). Semifinalista al concurs Warsaw Wind Ensemble Competition de Varsòvia (2021); guanyador del “Ciudad de Asís”, i posteriorment dirigeix la Banda Simfònica d’Alacant. Dirigeix com alumne del curs la Banda Municipal de Barcelona. Semifinalista del Frederick Fennell a Sicília (2023) i guanyador del II Concurs “Xoan Montes” amb la Banda Municipal de Santiago de Compostel·la, la qual dirigeix com a convidat l’any 2024.