Banda Marcial Do Vale

L’Associació Cultural i Recreativa de la Banda Marcial do Vale de Santa Maria da Feira, filharmònica centenària va ser fundada el 1913, té com principals servicis la seua escola de música i la banda juvenil do Vale.

El 1980 es va oficialitzar legalment amb el nom de Associação de Cultura e Recreio da Banda Marcial do Vale. El primer mestre de la banda va ser Rodrigo Gomes de Oliveira (1889-1918), fill del fundador.

El director Frank de Vuyst va treballar amb la Banda Marcial do Vale el maig de 2008, el compositor Jan Van Der Roost el juliol de 2008 i el trompetista John Aigi Hurn. El 2013, el mestre António Saiote va impartir una masterclass de direcció i el mestre José Ignacio Petit va realitzar una masterclass d’interpretació. Des de 2015, la Banda Marcial do Vale realitza pràctiques de direcció i banda amb el mestre Paulo Martins.

Centra la seua principal activitat en la participació en romeries i festivitats del nord al sud del país i l’educació musical de les poblacions, desenvolupant activitats de cohesió territorial i descentralització cultural. Com a complement, ha participat en diversos concursos de bandes, a saber: en la segona i quarta edició del Concurso Internacional de Bandas “Filarmonia D’Ouro” on va obtenir el primer i segon premi respectivament; al Concurso Internacional de Bandas de Música de Toro – Zamora, on va obtenir el segon premi; en la tercera, quarta i quinta edició del Concurso de Banda Filarmónica de Braga; i en el 48é Concurs Internacional de Música Vila d’Altea on va obtenir el segon premi. Va gravar el seu primer CD el novembre de 2008 amb el títol “Caminhos”.

Actualment, la Banda Marcial do Vale està integrada per 76 músics i la direcció artística està a càrrec del mestre Bruno Azevedo.


Bruno Azevedo

Bruno Azevedo és de la parròquia de Vale, Santa Maria da Feira. Va iniciar els seus estudis musicals als huit anys a l’Escola de Música da Banda Marcial do Vale, ingressant, el 2002, al Conservatori de Música de Fornos, on va completar el 8é grau.

El 2011 s’incorpora com a director artístic i respectiu director de la Banda Juvenil do Vale, amb la que grava la seua tercera discografia “100 Sons” i guanya el premi Tauromàquia de tercera categoria a la V edició del Concurs de Bandes “Ateneu Artístico Vilafranquense”.

A l’àmbit de la direcció, l’abril de 2013 va participar en un curs de direcció amb el professor António Saiote i el febrer de 2014 va iniciar els seus estudis a l’Academia Portuguesa de Banda, sota la direcció del professor Paulo Matins. Va tindre l’oportunitat de dirigir diferents bandes, com: Banda Simfònica ARMAB, Banda Militar do Porto, Banda Militar dos Açores, entre d’altres.

En setembre de 2014, va ser convidat a convertir-se en director de la Banda Marcial do Vale, càrrec que ocupa actualment, junt amb el de director Pedagògic de la seua escola de música. Amb açò va ser premiat en diversos concursos, destacant el primer lloc i primer premi a la segona categoria del segon concurs internacional de bandes Filarmonia D’Ouro, el novembre de 2015 i el segon premi a la primera categoria al III Certamen Internacional de Bandas de Música “Armónico Toro” (Zamora) el juliol de 2016. Més recentment, el 2022, destaca el segon premi al Certamen Internacional de Música Vila d’Altea.