Sociedad Unión Musical y Artística de Sax

La Societat Unió Musical i Artística de Sax naix de la fusió de les dos bandes existents a Sax l’any 1929, la Primitiva i la Moderna i el seu primer director fon el sr. Dionisio Méndez. Al llarg de la seua història han passat diferents directors com els srs. Regino Navajas, Miguel Villar, José Luis Casielles Camblor i Pedro Lara Navarrete, collint innumerables premis en els diferents certàmens en què ha participat.

Cal destacar la gran labor i transformació que suposà per a la Societat l’arribada del sr. Roberto Trinidad Ramón, en la qual va romandre 26 anys com a director titular, construint els fonaments del que és hui esta gran banda.

Els màxims guardons de la Societat s’aconseguixen en el Certamen Internacional de València, on s’aconseguix primers premis els anys 1990, 1991, 1992 i 1997, aconseguint també este últim any menció especial a la millor banda de la Comunitat Valenciana. El 1997 s’aconseguix també el primer premi en el Certamen Nacional de Campo de Criptana. Societat fundadora de la FSMCV, compta en el seu haver amb dos premis “Euterpe” de la FSMCV.

Des de l’any 2017, el director titular és el saixenc En José Antonio Antolín Polo, amb qui ha guanyat el 2021 el Primer Premi i Menció d’Honor en el Certamen Provincial de Bandes de la Diputació d’Alacant en la seua Secció Primera, obtenint la màxima puntuació de totes les categories.

En l’actualitat compta amb una plantilla de 152 músics, amb més de 30 professionals que treballen en orquestres, bandes i conservatoris per tot el territori nacional. La seua escola està formada per 200 educands, estant reconeguda com a centre educatiu per la Generalitat Valenciana i forma part de la xàrcia d’escoles de música de la FSMCV.


José Antonio
Antolín Polo

Naix a Sax. Comença els seus estudis de solfeig i trompa en l’Acadèmia de la Unió Musical, per a posteriorment continuar-los en el Conservatori Elemental de Música d’Elda amb el sr. Rafael Segura. Proseguix els seus estudis en el Conservatori Superior de Música Óscar Esplá d’Alacant amb el sr. Roberto Trinidad, finalitzant els seus estudis superiors amb Premi Extraordinari de Final de carrera.

L’any 1992 guanya una plaça de trompa en la Reial Orquestra Simfònica de Sevilla. Des del 1993 fins al setembre del 2002 s’integra en la seua plantilla formant part del grup de metalls i de l’octet de vent de l’agrupació.

L’any 2002 guanya per concurs oposició una plaça de professor de trompa de la Generalitat Valenciana. Des del 2004 fins al 2015 és professor de trompa en el Conservatori Superior de Música “Óscar Esplá” d’Alacant.

Actualment és professor de trompa en el Conservatori Professional de Música “Ana María Sánchez“ d’Elda (Alacant).

Ha sigut director de l’escola i de la banda Societat Unión Musical Algueñense, des de l’any 2006 al 2015, i en l’actualitat és director de la Societat Musical La Esperanza de Sant Vicent del Raspeig i de la Banda de Música de la Societat Unió Musical i Artística de Sax (Alacant). Com a director de les tres agrupacions ha participat en diferents certàmens i ha obtingut els següents guardons: 8 primers premis amb menció d’honor, 2 primers premis, 2 segons i 2 tercers.