Banda Sinfónica Especial Escuela de Formación Musical de Samacá

El 23 de juny de 2008, 125 xiquets van ser reunits per a conformar la banda simfònica del municipi de Samacá, Boyacá, Colòmbia.

Al febrer de l'any 2013 la banda és convidada a l'Argentina, representant a Colòmbia en el Festival de La Vendimia (Mendoza- Argentina).

L'any 2015 obté al Concurs Departamental de bandes el primer lloc en la categoria bàsica i el premi a millor arranjament en l’obra homenatjada. En el Concurs Nacional de bandes, va ocupar el primer lloc i el premi a millor interpretació de l'obra homenatjada. La banda va participar en el Festival nacional “El pescador” realitzat en San Andrés Islas.

El mes d'octubre de l'any 2021 ocupa el primer lloc en el Concurs Nacional de bandes a la Vega i el premi a millor instrumentista a Jonathan González (percussionista). El mes de setembre de l'any 2022, en el Concurs departamental aconsegueix el primer lloc en categoria bàsica, el premi a millor interpretació de l'obra obligatòria, millor director (Julián Ropero) i el premi a millor instrumentista Juan Alba (flautí). En aquest any és convidada al Festival Internacional de Música Fimcancun a Cancun-Mèxic, en l'edició IX Vent – Metall.

L'any 2023 en el concurs departamental obté el primer lloc, millor Director Julian Ropero i millor instrumentista amb Mariana Aponte (clarinetista). En el mes de setembre participa en el concurs nacional del Bambuco Inèdit en Tocancipá, obtenint el primer lloc en categoria bàsica i millors instrumentistes Lorena Corredor (saxofon) i Mariana Aponte (clarinetista), el mes d'octubre en el concurs nacional de bandes Musicals, va obtindre el primer lloc a la categoria bàsica, al novembre, novament és convidada al Festival Internacional de Música Fimcancun a Cancun-Mèxic edició X.


Edisson Julián Ropero Borda

Comença els seus primers estudis de trompeta als 12 anys en la banda juvenil de Tinjacá. Actualment, és el director titular de la banda Sinfónica Especial de Samacá, trompetista de l'agrupació musical San Miguelito. Recentment guanyador del primer lloc en el Concurs nacional de bandes de l’any 2023 amb la Banda Simfònica Especial de Samacá.

L'any 2019 va ser guardonat com major instrumentista en el Concurs Nacional del pasdoble en Tibacuy, major instrumentista en trompeta en el Concurs Nacional de Bandes en Anapoima. En el mateix any, va ser guanyador del Festival Internacional de música a Cancun (Mèxic) i finalista del Concurs internacional de trompeta “sonidos de México” a Queretaro (Mèxic).

Ha sigut mereixedor de diversos premis: major intèrpret a l’àmbit nacional en el Concurs Nacional de Bandes de l’any 2003, major instrumentista en el Concurs departamental de bandes de l’any 2004, major intèrpret a l’àmbit nacional en el Concurs nacional de bandes, Bambuco inèdit Tocancipá de l’any 2005, major intèrpret en el Concurs Nacional de bandes de l’any 2006, millor director de banda en els zonals de l’any 2007, instrumentista de la banda simfònica del Conservatori, solista de la banda simfònica de Tocancipá en el Concurs Internacional de bandes d’Altea (Espanya) de l’any 2009, convidat especial com a instrumentista al concert de gala amb la banda simfònica de Veneçuela sota la direcció del mestre Gustavo Dudamel l’any 2012, professor de trompeta en la banda simfònica departamental de Boyacá l’any 2012, semifinalista i quart Lloc en el Concurs Llatinoamericà de trompeta Eric Aubieren de Medellín l’any 2014, convidat pel Ministeri de Cultura a donar tallers de trompeta a l’àmbit nacional.