Banda Simfònica Unió Musical de Lliria

La Unió Musical de Llíria, amb la seua Banda de Música, es va fundar l'any 1903. Actualment, la Banda Simfònica està composta per més de 150 músics tant aficionats, estudiants, com músics professionals que van començar la seua formació a la nostra Escola d’Educands o al nostre Col·legi-Centre Integrat.

La Banda ha actuat en les principals ciutats espanyoles en nombroses ocasions. Cal destacar la seua participació en la clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona i en l’Exposició Universal de Sevilla en 1992. Va ser la primera banda que va actuar a l’Auditori de Ministeri d’Informació i Turisme (1968) i al Teatre Real de Madrid (1983).

Ha realitzat 12 gires internacionals en les quals ha actuat en les principals capitals europees, així com també a Estats Units, Mèxic, la Ciutat del Vaticà, el Japó, Cuba i Veneçuela.

Ha actuat acompanyant alguns dels solistes més destacats com el pianista Querol o més recentment els trompetistes Rubén Simeó, Yturvides Vilchez i Arturo Sandoval, entre altres.

Ha estat dirigida per directors convidats de gran renom com els mestres Palau, Garcia Asensio, Ros Marbà, García Navarro, Carles Santos, Bolet, Cervera Lloret, Cervera Collado, Magenti, Pirfano, Adam Ferrero, Brotons, Rubén Gimeno, Álvaro Albiach, José Miguel Rodilla, Jan Cober o Zubin Mehta.

La Unió Musical és la banda que més vegades ha guanyat el CIBM Ciutat de València, amb 46 primers premis. Ha sigut la primera banda espanyola en guanyar el Concurso Mundial de Música de Kerkrade en 1962. Ha obtingut totes las distincions possibles del Certamen Internacional de Música Vila d’Altea, així com el Corbatí d’Or a tota una trajectòria musical. Per tot això, amb més de 60 primers premis en certàmens nacionals i internacionals, la Banda Simfònica Unió Musical de Llíria és la banda més guardonada d’Espanya i, molt probablement, del món.


Vicent Balaguer Doménech

Neix a Benaguasil, estudia violí i trompeta als conservatoris de València i Barcelona, amb els professors Vicente Campos, Juan Alós, Juan Llinares i Agustin León Ara.

Als 18 anys és professor de violí del Conservatori Superior de València. Imparteix classes als conservatoris de Torrent, Cullera, Superior de Castelló, Aragó, Balears i València. Realitza masterclasses a la Xina, Polònia i Bulgària. És professor de violí de la Jove Orquestra Nacional d’Espanya, Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana i Jove Orquestra Nacional de Catalunya.

Concertino-fundador del Collegium Instrumentale de València, ha col·laborat amb Felix Ayo, Yehudi Menuhin, Maurice André…

Ha actuat com a solista a França, Àustria, Alemanya, Mèxic...

Ha sigut concertino convidat de les orquestres, Nacional d’Espanya, Simfònica de Barcelona, Simfònica de Navarra, Comunitat de Madrid, Simfònica de la Corunya, Orquestra de València, Simfònica de Castella i Lleó, Covent Garden Soloist, Baltic Neopolis Orchestra, etc. on ha treballat amb directors com Lorin Maazel, García Navarro, García Asensio, Iuri Temirkánov, Olaf Koch, Seji Oué, Walter Weller, Cristóbal Soler, Neville Marriner, etc…

Comença a dirigir als 16 anys, amb la Jove Orquestra de la UMB de Benaguasil. Més tard dirigeix l’Orquestra del Conservatori Superior de València, les Illes Balears i el Grup Contemporani de la JONC.

Director convidat amb les Orquestres: de València, Simfònica de Navarra, Simfònica de les Illes Balears, Ciutat d’Elx, col·laborant amb els solistes: Maria José Montiel, Vasko Vasilev, Rubén Simeó, Javier Balaguer, etc.

El 2019 és premiat com el millor director al certamen d’orquestres de Bankia.

Fins 2022 ha sigut director artístic de la Unió Musical de Benaguasil on va aconseguir premis en diversos certàmens tant amb la Banda com amb l’Orquestra.

Actualment és solista de violí a l’Orquestra de València i director titular de la Banda Simfònica de la Unió Musical de Llíria des del 2023.