Joven Banda Sinfónica de la Federación de Sociedades Musicales de la Comunidad Valenciana

La Jove Banda Simfònica (JBS) de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) és una mostra del fenomen social, educatiu i cultural únic al món que representen aquestes associacions.

Concebuda com una agrupació d’alt rendiment, la Jove Banda Simfònica està integrada per una selecció de més de 80 músics de 18 a 28 anys provinents de totes les comarques d’Alacant, Castelló i València. La JBS té l’objectiu de proporcionar als seus components l’experiència de treballar sota la direcció d’excel·lents directors i amb repertoris de gran banda simfònica, així com actuar als millors auditoris; açò, unit a la convivència amb altres joves músics a les trobades prèvies als concerts els anima a continuar endavant tant a la mateixa banda de música de la societat musical a la qual pertanyen, com en els seus estudis musicals. Esta experiència és molt enriquidora tant per als músics com per a les seues societats musicals, que veuen reforçades les seues formacions amb intèrprets que aprofiten els encontres formatius i els concerts per a millorar la seua alta qualificació.

Renovat anualment, el càrrec de director o directora de la Jove Banda Simfònica l’ostenten, des dels seus inicis, personalitats de prestigi a l’àmbit de la direcció tant nacional com internacional.

El director de la Jove Banda Simfònica de la FSMCV per a la temporada 2024 és el director Enrique Montesinos Parra.


Enrique Montesinos
Parra

Enrique Montesinos Parra, nascut a Ibi, és un director d’orquestra i músic multi-instrumentista. Va iniciar els seus estudis de percussió i, posteriorment, es va dedicar a l’estudi de la trompeta.

El 2008, va obtindre la seua diplomatura en Educació Musical a la Universitat d’Alacant. Més tard, va cursar la llicenciatura en Història i Ciències de la Música a la Universitat de la Rioja, culminant el 2018 el seu grau en direcció orquestral al conservatori superior de música de Múrcia i a la “Ignacy Jan Paderewski Academy of Music” en Poznan, Polònia.

Al llarg de la seua carrera, Enrique ha dirigit nombroses agrupacions musicals, entre bandes simfòniques, orquestres i corals. Ha sigut director assistent en pràctiques per a liderar l’Orquestra Simfònica de la Región de Múrcia. Un dels moments més memorables a la seua trajectòria va ser la seua actuació al teatre d’òpera d’Argel, Argelia, junt a l’Orquestra de Cambra Casa Mediterráneo.

Enrique ha participat activament a una amplia gama de cursos de direcció i de interpretació, incloent un a Berlín, on va tindre l’honor de dirigir la Berliner Symphoniker, gràcies a una invitació especial de Romolo Gessi i Lior Shambadal.

Enrique Montesinos Parra ha sigut director titular de nombroses bandes simfòniques com la Societat Musical Lira Orxetana (2016-2020), l’orquestra de cambra de Callosa d’En Sarrià (2015-2021), la Unión Musical de Calpe (2018-2022) i la Sociedad Musical Lira de Monforte del Cid (2018-2022). La seua experiència inclou la participació a diversos certàmens de música per a banda i la integració a jurats de concursos nacionals i internacionals de composició.

A nivell pedagògic, Enrique Montesinos Parra ha desenvolupat una destacada labor com a docent, sent professor de direcció en el conservatori superior de Castelló de la Plana, entre d’altres.

El 2024 és escollit com director de la Jove Banda de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

Actualment, és director titular de l’orquestra i banda simfònica de la Societat Musical Primitiva Setabense de Xàtiva, de la Unió Musical de Quart de Poblet i de l’Agrupació Artístico Musical “El Trabajo” de Xixona.