Centre Artístic Musical De Moncada

El Centre Artístic Musical de Moncada es va fundar l’any 1914, per a emparar a la banda de música que ja existia a Moncada des del segle XIX. Als nostres locals ocupen un lloc preferent els Primers Premis del Certamen Regional de Bandes Civils de la Fira de Juliol, Certamen Internacional de Bandes de Música de València, on cal destacar el Primer Premi i Menció d’Honor de l’any 1996, o del Certamen de la Diputació de València, entre altres. Des d’aleshores s’han succeït al front de la nostra banda insignes directors com: Manuel Palau, Miguel Gimeno, José Mª Cervera, Rafael Alabort, Pablo Sánchez Torrella, Àngel Crespo, Francisco Fort Fenollosa o Federico Cuevas.

Al segle XXI la nostra banda ha participat en diversos certamens, aconseguint diversos premis, destacant el 1r Premi a la Secció Primera del Certamen Provincial de València l’any 2009, dirigida pel mestre José Alcácer, i la participació al Certamen Internacional de València els anys 2003, 2005 i 2012. L’any 2016 i 2017 va aconseguir diversos premis al Certamen de Benimaclet i Catarroja, sent director el mestre Raúl Doménech.

També ha participat al Festival “Nuestras Bandas de Música”, al Festival ENSEMS de Música Contemporànea, realitzat gravacions de cd’s i concerts per distints auditoris de la Comunitat Valenciana, resta d’Espanya i Europa.

En 2014 nuestra sociedad recibió la Medalla de Oro por parte del Ayuntamiento de Moncada por su centenario y en 2018 el reconocimiento de la Federación de Sociedades Musicales de la Comunidad Valenciana por ser una de les sociedades musicales fundadoras de la federación.

La nostra societat també ha organitzat cursos de direcció i composició amb prestigiosos compositors i directors, com James Barnes i Philip Sparke.

Des de 2019 el seu director és el mestre Rafael Pascual Alfonso.


Rafael Pascual Alfonso

Rafael Pascual Alfonso, natural de Moncada, se inicia musicalment al Centre Artístic Musical de esta localitat. Al Conservatori Superior de València opté les titulacións de Professor Superior de Saxòfon, Solfeig, Teoria de la Música, Harmonia, Contrapunt, Fuga, Composició i Anàlisi. En la direcció és iniciat per Francisco Fort Fenollosa i aconsegueix les titulacions de Direcció Superior de Cors i Superior de d'Orquestra.

Estudia a la Facultat de Psicologia, realitza els cursos de Doctorat a la Universitat de Belles Arts i cursos de pedagogia musical. Fa conferències sobre l'educació musical, concerts didàctics, i intervé com a locutor en auditoris així com escriu articles en revistes musicals d'àmbit nacional.

Ha sigut impulsor i Director del Conservatori Professional "Ciutat de Moncada" des de l´ any de la seua creació fins a 2011.

Com a Director titular, ha estat en l'Agrupació Musical de Massarrojos, Centre Instructiu Musical d'Alfafar, Lira Carcaixentina de Carcaixent i l'Agrupació Musical i Cultural de Teulada. Com a director convidat realitza concerts en la Societat Musical del Grao, Banda Simfònica Santa Cecília de Cullera i "Liebenau Musikverein" de Àustria.

Premis i mèrits professionals: Premi d'Honor de saxófon, Menció Honorifica en Direcció de Cors, Premi Euterpe al millor expedient acadèmic any 2004, Primer Premi i Menció d'Honor al Certamen Internacional de Valencia any 2000, Primer Premi i Menció d'Honor al mateix certamen any 2001, Premi al millor director de l'any 2009 al certamen internacional d'Aranda de Duero. En 2013 ingressa per oposició en la borsa de la Banda Municipal de Palma de Mallorca. En 2023 és nomenant embaixador musical de la ciutat de Teulada - Moraira.

Actualment, es professor d'Anàlisi i Llenguatge Musical al Conservatori "Ciutat de Moncada", continua el projecte de música solidaria amb la orquestra Sinfónica “OSNA” i es director de la Banda Simfònica del Centre Artístic Musical de Moncada.