Centre Estudi Musical d'Almàssera

Sent Almàssera un municipi que s’ha caracteritzat, històricament, per la seua vinculació amb l'agricultura, la tradició musical de la localitat es remunta al març de 1907, quan es constituí una primera agrupació al si de la societat de llauradors. Malgrat que el seu rastre es perd entre març i agost de 1923, esta primera agrupació seria la llavor de la societat actual.

En 1940, gràcies al treball d’un grup d’antics músics, Almàssera assistia al naixement d'una nova banda de música, que acabaria donat lloc, el 20 d'agost de 1948, a la fundació del Centre Estudi Musical.

Participant en nombrosos festivals, certàmens i gires des de llavors, entre les principals fites del Musical cal destacar els seus concerts arreu d’Espanya; la seua participació, en 1993, al Certamen Internacional de Kerkrade, on obtingué el primer premi a la tercera secció; així com el segon premi a la tercera secció del Certamen de Múrcia l'any 2008.

Des dels seus orígens, la societat compta amb una Escola que té l'objectiu de promoure, afavorir i difondre l'afició, l'ensenyament i la pràctica de la música entre les noves generacions. En l'actualitat, més d'un centenar d'alumnes asseguren la continuïtat de la societat.

Sent un referent inqüestionable de la vida pública, cultural i associativa almasserina, el Musical va rebre, en 1995 la Medalla de Plata al Mèrit de les Belles Arts del Ministeri de Cultura; en 2016, va ser reconegut per l'Ajuntament d'Almàssera com a Bé d'Interés Municipal; i l'any passat, dins de les celebracions del seu 75 aniversari, va rebre la Medalla de Plata de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, així com els bons desitjos i la felicitació expressa dels Reis d'Espanya, el ministre de Cultura i el President de la Diputació de València.


Vicent
Rioja Torres

Vicent Rioja Torres començà els seus estudis musicals a la Banda Primitiva de Llíria, continuant-los als conservatoris de Riba-roja i Llíria, al Conservatori Superior de València i al Real Conservatorio Superior de Madrid, on obtingué el títol de professor superior de música a l'especialitat de trombó. A estes institucions, tingué professors de renom com Francisco Ramos Rioja, Enrique Rioja Lis, Rafael Tortajada, Ricardo Casero i Rogelio Igualada.

Com a intèrpret, ha col·laborat, entre d'altres, amb la Banda Municipal, l'Orquestra Municipal i l'Orquestra Simfònica de València i l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, sent dirigit per músics il·lustres com Antoni Ros Marba, Plácido Domingo, Rafael Frubeck de Burgos, Manuel Galduf, Josep Pons i Enrique García Asensio.

Respecte a la seua activitat docent, és professor als conservatoris de Xàbia i Silla, i a l’Escola del Centre Estudi Musical d’Almàssera. Així mateix, entre 2019 i 2022 va dirigir l'Escola de la Banda Primitiva de Llíria.

Com a director, s’ha format de la mà de Pablo Sánchez Torrella, Enrique García Asensio, Rafael Talens, Vicente Soler i Solano, i José Rafael Pasqual Vilaplana, dirigint les agrupacions "La Lírica" de Silla, el Centre Artístic Musical de Xàbia i la banda del conservatori d’esta localitat. A l’actualitat, dirigeix la Banda Juvenil i la Banda Simfònica del Centre Estudi Musical d’Almàssera.

Al capdavant de les agrupacions almasserines, ha recorregut la geografia valenciana i espanyola; ha participat a dues edicions del Concurs de Bandes Juvenils "Memorial Francisco Fort" de Moncada; i ha organitzat concerts temàtics i solemnes, com el del 75 aniversari de la Societat el passat mes de novembre, on es va estrenar la seua composició “Llaurant la música”, pasdoble commemoratiu d’esta efemèride.