Banda de Música Municipal de Caldas de Reis

La Banda de Música Municipal de Caldas de Reis realitza la seua presentació a la I Xuntanza de Bandes de Música “Vila de Caldas de Reis” el 14 d’agost de 2005, sota la direcció de Milagros Valiño Ferreiro, la seua primera directora titular. La banda és gestionada des de 2006 per la Associación Cultural Mariñoleira. Aquesta té una programació cultural estable. Destacant la Xuntanza de bandes de música populars.

A mitjan 2007 es fa càrrec de la direcció de l’agrupació Daniel Portas González, i eixe mateix any la banda participa en el VII Certamen de Bandes de la Diputació de Pontevedra, aconseguint el segon premi en la 3ª secció. A partir d’este moment es participa a nombrosos certàmens provincials, autonòmics i internacionals, destacant les participacions en les edicions 123 i 125 del Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de València”, els anys 2008 i 2011.

El febrer de 2016, Daniel Portas González, cedeix la batuta a Diego Fortes Conde. Sota la seua direcció, el 2019, la banda aconsegueix dos primers premis, el primer d’ells al XX Certamen Internacional de Bandes de Música “Villa d’Aranda” i el segon al XII Certamen Galego de Bandas de Música Populares.

El 29 de desembre de 2019, Diego Fortes realitza el seu concert de comiat, quedant vacant el lloc de director fins al 31 de juliol de 2021, moment en el qual pren la direcció Javier Penido Ferreiro. Sota la seua batuta l’agrupació participa el 2022 en el XVI Certamen Galego de Bandas de Música Populares, aconseguint el primer premi a la secció primera.


Javier Penido Ferreiro

Natural de Bandeira, Pontevedra. A l’edat de 8 anys comença els seus estudis musicals a l’Escola de Música de Bandeira, en l’especialitat de clarinet, sota la tutela de Braulio Cao Ledo. Continua els seus estudis musicals al Conservatori Professional de Lalín amb els mestres Vanessa Weber i José Luis Taboada Areán i al conservatori d’A Corunya, amb la mestra Mariola Gil Lago. Es gradua en l’especialitat de clarinet l’any 2016, obtenint les màximes qualificacions i es gradua en direcció d’orquestra l’any 2020 obtenint també les màximes qualificacions. Va rebre classes de perfeccionament de clarinet amb mestres com Juan Ferrer, Óscar Gómez, Iván Marín, Venancio Rius, Xocas Mejide, Darío Mariño, etc. Col·labora amb destacades agrupacions, amb la Banda Sinfónica de la Comunidad Gallega o la Orquesta Gaos, i va ser alumne de l’orquestra jove de la Sinfónica de Galicia.

A l’àmbit de la direcció, va rebre classes de perfeccionament de la mà de Miguel Rodríguez Barrio i Fernando Briones, entre d’altres. Fins al moment ha dirigit, entre d’altres grupacions, la Banda de Música Municipal de A Coruña i la Banda de Música Recreativa e Cultural de Bandeira. En l’actualitat és clarinetista en la Banda de Música Recreativa e Cultural de Bandeira i col·labora amb nombroses agrupacions properes. A més, és mestre de clarinet i cor a l’escola de música de Bandeira, feina que compagina amb la direcció de la Banda Municipal de Música de Caldas de Reis des de l’any 2021.