Agrupació Filharmònica Borrianenca


Els orígens de l'actual Agrupació Filharmònica Borrianenca estan documentats l'any 1910, on es fa referència a la Banda de la Societat Filharmònica Borrianenca. En 1959 els seus components decideixen canviar el seu nom pel de “Banda de Música Santa Cecilia”.

En 1986 la banda Santa Cecilia canvia de nou la seva denominació i passa a dir-se “Banda Societat Filharmònica Burrianense” sent el seu director Agustín Lucas Sanahuja. Salvador Sebastià López dirigeix amb gran èxit en certàmens, aquesta agrupació musical de 1987 a 1997 origen de la “Agrupació Filharmònica Borrianenca” i el que va comportar a un canvi en la direcció musical i artística de la seva Banda Simfònica. Francesc Xavier Piquer i García serà el director. És també el moment del naixement de les seccions Banda Jove i Orquestra, dins de l'Agrupació. L'any 2000 s'aconsegueix el Primer premi en el Certamen Provincial de Bandes de Castelló en la seva primera secció i el Segon Premi en el Certamen Internacional de Bandes de València. En 2004 passa a ser el mestre director de banda Luis Tur Gómez.

En 2008 ja està consolidada l'Orquestra Simfònica com a secció de l'Agrupació i s'inicia la creació de l'escola d'educands que ha originat en el temps la creació de l'Orquestra Jove. Actualment aquestes seccions estan dirigides per Víctor Yusá i Pedro Gilabert respectivament.

En 2016, es fa càrrec de la direcció de la Banda Jove i de la Banda Simfònica de l'Agrupació, Norma Comes Vidal, músic de l'Agrupació i professora del conservatori professional de Castelló. Sota la seva batuta la Banda Simfònica de l’Agrupació Filharmònica Borrianenca a participat en nombrosos concerts temàtics, concerts de solistes, concerts col·laboració amb altres grups musicals de renom internacional. També destaca la participació de la Banda Simfònica en el Certamen Internacional de Benavente on s’obté un Tercer premi.


Norma Comes Vidal

Natural de Borriana (Castelló), va cursar els seus estudis musicals en el Conservatori professional de Música de Castelló, finalitzant-los en el Conservatori Superior de Música de València, obtenint les màximes qualificacions. Posteriorment realitza cursos de postgrau en el Taller de Música Jove de València amb el professor Joan Enric Lluna i a continuació realitza el Màster en Estètica i Creativitat Musical per la Universitat de València. Estudia cursos de perfeccionament amb professors com Walter Boeykens, Anthony Gigliotti, Enrique Pérez Piquer, Djew Dower, José Luis Estellés, Anthony Pay, Kart Leister, entre altres. Ha estat membre de la Jove Orquestra Valenciana i de la Jove Orquestra Nacional d'Espanya, i membre reserva de la Jove Orquestra Europea Gustav Mahler i la Jove Orquestra de Catalunya.

En el terreny de la Música de Cambra ha format part del quartet de clarinets Mozart; del trio de Violoncel, clarinet i piano, Opus 114; de Claus Quintet; i ha col·laborat en diverses ocasions amb altres grups de Cambra com Cambra xx, Cambra 3, entre altres. En l'àmbit de la docència ha estat professora del Conservatori de Sogorb (Castelló), la Vall d'Uixó (Castelló), Bunyol (València), Requena (València), Torrent (València) i Conservatori Superior de Castelló. En any 2002 va obtenir una plaça per concurs oposició del cos de Professors de Música i Arts Escèniques de la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana.

En l'àmbit de la direcció, ha estudiat amb director Jose Rafael Pascual-Vilaplana, a l'escola EMUSVALL, on ha cursat també les assignatures d'anàlisis instrumentació i orquestra amb els professors Ramón García Soler, Tomás Gilabert, entre altres. També ha realitzat cursos amb els professors LLORENÇ Mendoza, Tony Scholl, Thomas Doss, Douglas Bostock, …

Actualment és professora del Conservatori Professional de Castelló i directora d'Associació Musical Castàlia de Castelló i de l’Agrupació Filharmònica Borrianenca de Borriana (Castelló).