Sociedad Musical La Artística de Buñol

Els integrants de La Sociedad Musical “La Artística” són coneguts afectuosament com “Los Feos”, un apel·latiu que recorda a Francisco García, també conegut com a Paco “el feo” qui va ser membre fundador i principal impulsor de la Banda Simfònica. Des de llavors “La Artística” ha conservat amb orgull el seu llegat.

El seu origen es remunta a l’1 de maig de 1883. Al llarg de la seua història el seu bon fer ha sigut reconegut a nombrosos festivals i certàmens. La seua participació en la “Secció Especial A” del Certamen Internacional de València es remunta als anys seixanta, però no és fins a l’any 1990 quan aconsegueix la seua primera menció d’honor.

Als últims trenta-quatre anys es pot destacar les seues tres mencions d’honor els anys 2000,2009 i 2018 al Certamen Internacional de Música “Vila d’Altea”, dues mencions d’honor als anys 1993 i 2012 al Certamen Internacional de València i dos primers premis a l’Olimpíada Mundial de Kerkrade (Holanda) els anys 1993 i 2001, obtenint en aquest últim el Timbal d’Or, Bandera Campiona del Món i Bandera a la màxima puntuació de banda estrangera en tota la història del certamen.

La banda simfònica de “La Artística” ha participat en festivals tan importants com els de Lucerna, Saarbrüken, Tiburg o la Wasbe Conference 2019. També compta amb un extens registre discogràfic, obtenint el 2001 el disc d’Or atorgat per la World Wind Music a l’haver venut més de 20.000 CD.

Des dels anys seixanta els directors titulars de la banda simfònica han sigut En Mariano Puig (1961-1970), En Ramón Herrero Garcia (1970-1984), En Francisco Fort Fenollosa (1985-1989) i En Henrie Adams (1989-2019). En l’actualitat la plantilla compta amb més de 180 músics sota la batuta d’En Mario Ortuño Gelardo.


Mario Ortuño Gelardo

Natural de Catral (Alacant), ha desenvolupat una intensa carrera als últims anys tant a l’àmbit de la banda com en el de l’orquestra simfònica.

Deixeble del mestre En Manuel Hernández Silva, ha complementat la seua formació amb els mestres En Álvaro Albiach, En Jan Cober, En Karel Mark Chichón, En Georg Mark, En Johan de Meij, En José Rafael Pascual Vilaplana o En Andrés Salado. Com a director assistent de l’Orquestra de València ha treballat amb directors de la talla de Josep Caballé, Karel Mark Chichón, Alexander Soddy, Pablo Heras-Casado, Eiji Oue, Cristóbal Soler o Ramón Tébar.

Al llarg dels últims anys ha dirigit l’Orquestra Simfònica de Córdoba, l’Orquestra “Ciudad de Elche”, l’Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia, l’Orquestra Filharmònica de Màlaga, l’Orquestra d’Extremadura, l’Orquestra de València i la Banda Municipal de Bilbao. El 2017 obté el premi concedit pels professors de l’Orquestra Filharmònica de Màlaga al I Curs / Concurs Magistral de Direcció d’Orquestra, el qual l’ha portat com a director convidat al cicle “Frente al Mar” el 2019.

Ha sigut director assistent de diversos encontres de l’Orquesta de Jóvenes de Andalucía (OJA) i Joven Orquesta Nacional de España (JONDE), i director assistent de l’Orquestra de València en la temporada 2019/20.

El gener de 2022 obté el primer premi al Concurs de direcció d’orquestra Bilbao Musika.

Ha sigut director convidat per la Sociedad Musical “La Artística” de Buñol al concert que aquesta formació va oferir entre les activitats programades per la WASBE Conference 2019, realitzant l’estrena a Europa de la 10a Simfonia de David Maslanka, “The River of Time”.

Actualment, és director titular de la Banda Simfònica i Orquestra Simfònica de la Sociedad Musical “La Artística” de Buñol, prestigiosa entitat amb la qual ha realitzat nombroses estrenes absolutes.